Kirándulás

2018.10.08. 07:00

A Zrínyiek útján járva

A Határtalanul pályázat támogatása révén a Zrínyiek útján jártak a Fekete István Általános Iskola 7. osztályos diákjai.

Horváth-Balogh Attila

A borsfai gyerekek jártak a festői Bakarban is Fotó: Hopp Marianna

Mint azt Hopp Marianna, a Fekete István Általános Iskola pedagógusa elmondta: a pályázati sikernek köszönhetően szeptember közepén Horvátországba utazhatott 15 gyermek és 3 kísérő. Elsőként Draškovecet és az ottani horvát testvériskolát látogatták meg, majd felkeresték a Zrínyiek csáktornyai várát, šenkoveci temetkezési helyüket, ahol gyertyát gyújtottak az emlékükre. Kuršanecben koszorút helyeztek el a Zrínyi Miklós halálának helyszínét jelölő emlékoszlopnál, s elénekelték a horvát és a magyar himnuszt. Innét a Krk-szigetre, Omisaljba utaztak tovább.

A borsfai gyerekek jártak a festői Bakarban is Fotó: Hopp Marianna

Volt, aki először járt életében a tengernél, de mindenki számára csodás élmény volt szelni a habokat, lesni a halakat, a rákokat, gyűjteni a kagylókat. A horvátországi utazás minden napján gyönyörű helyszíneket látogattak meg, amelyek őrzik a Zrínyi-Frangepán emlékeket, a magyar történelemmel kapcsolatos nevezetességeket. Jártak a festői Bakarban, ahol számos lépcsőt megmászva jutottak fel a várhoz. – Trsat várában több magyar csoporttal találkoztunk, s ráláttunk a hatalmas rijekai kikötőre is – mesélte Hopp Marianna. – Aztán leereszkedve a városba, jártunk a színháznál, s Ivan Zajc zeneszerző szobránál felidéztük a híres Zrínyi operát. Majd irány a kikötő, ahol a magyar emlékek mellett szebbnél szebb hajókat láthattunk. Az utolsó napon, útban hazafelé, Zágráb nevezetességeivel ismerkedtünk meg. Hazatérve pedig a gyerekekkel közösen örömmel meséltünk az itthon maradottaknak az élményeinkről.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában