Felgyülemlik a hordalék

2018.09.13. 07:00

Megtelt betonárok keseríti meg egy szepetneki asszony életét

Rendszeresen megtelik az egyik lakóház előtti árok fűvel és sárral, amely ellen az ott élő László Istvánné – állítása szerint – teljesen tehetetlen.

Szabó Zsófia

A Jókai utcai ingatlan egy lankás terület alján fekszik. Esős idő esetén a feljebb eső épületektől, valamint a közeli, kisebb mellékút mellől a lekaszált fű és némi hordaléktalaj a vízelvezető árokba kerül, annak rendje-módja szerint. László Istvánné szerint azonban ahelyett hogy zavartalanul lefolyna a „hulladék”, megáll és felgyülemlik az otthona előtti árokban, mivel az vízszintes területen található. A több éve tartó probléma megoldásában – mint a 83 éves asszony állította – kérte az önkormányzat segítségét. Ám ez nem vezetett eredményre, ezért lapunkhoz fordult.

László Istvánné a hordalékkal teli árkot mutatja Fotó: a szerző

 

– Tény, volt arra példa korábban, hogy kitisztították az önkormányzat dolgozói. Mindez azonban rég történt. Azóta mindössze csak annyi, hogy többszöri kérés után személyesen megnézte a hivatal egyik munkatársa a szeméthalmot az árokban. Ugyan­akkor mégsem tisztították ki. A gyermekeim nem a közelben élnek, ezért nem tudnak segíteni az árok kipucolásában. Nekem pedig a korom és az egészségügyi állapotom miatt nehezen megy – panaszolta László Istvánné.

 

A Jókai utcában nem az asszony háza az egyedüli, amelyik vízszintes területen fekszik. Ugyanakkor másutt nem észleltünk ottjártunkkor hasonló problémát.

Az esettel kapcsolatban megkerestük Vlasicsné Fischl Timeát, Szepetnek polgármesterét. Előrebocsátotta: helyi önkormányzati rendelet szabályozza, hogy a közterületen lévő árkok, nyitott csatornák, folyókák, átereszek tisztán tartása, a csapadékvíz akadálytalan elfolyásának biztosítása, az ingatlan előtti szakaszra terjedően, a tulajdonos kötelessége.

– Több mint ötszáz ingatlan van községünkben – hangsúlyozta a település vezetője. – A rendelet mindenkire vonatkozik, függetlenül attól, hogy kik és hányan lakják az adott házat. Településünkön több idős ember él egyedül. Ők a családjuk, ismerőseik, szomszédok segítségével tartják karban ingatlanjukat. Az elmúlt években, amíg több közcélú munkás dolgozott a területeinken, egy-egy alkalommal kisegítettük a beteg, egyedül élő lakókat ezekben a munkálatokban. A nyári esőzések ismét ráirányították a figyelmet az árkok, átereszek tisztán tartásának fontosságára. Egy-egy elhanyagolt árok megakadályozhatja akár az egész utca vízelvezetését – összegezte Vlasicsné Fischl Timea. Hozzátéve: a közterületek karbantartásában foglalkoztatottak száma folyamatosan csökken, ennek okán jó időbeosztással kell dolgozni ahhoz, hogy az önkormányzat tulajdonában lévő közterületek és átereszek tisztán tartása megoldott legyen.

– Ebből kifolyólag a magán­ingatlanok előtti árkok takarítására nincs kapacitásunk. Ettől függetlenül felvesszük a kapcsolatot László Istvánné családjával, hogy közösen találjunk megoldást a problémára – összegezte a polgármester.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában