Kampány

2018.09.07. 07:00

Ingyenes hepatitis C szűrés Zalaegerszegen

A Vírusos Májbetegek Országos Egyesülete (Vimor) ez évben is kampányszűrésre hívta fel az ország betegklubjait.

MH

Fotó: Pixabay

Ennek nyomán tíz helyszínen, köztük Zalaegerszegen is szűrést szerveznek a hepatitis C vírussal fertőzöttek felderítésére. A rizikófelméréssel és felvilágosítással egybekötött akció szeptember 15-én, jövő szombaton 10 és 14 óra között zajlik a Zala Megyei Szent Rafael Kórház főbejárati aulájában, a helyi egyesület, a VIMEZ közreműködésével. A szűrés ingyenes és anonim.

Becslések szerint Magyar­ország lakosságának egy százalékát érinti a krónikus vírushepatitis. Mivel e fertőzések évtizedekig (20–50 év) is lappanganak, s jellegzetes panaszokat sem okoznak, az érintettek nagy része nem is tud arról, hogy beteg és fertőz – jelzi felhívásában a Vimor.

A hepatitis C szinte észrevétlenül rombolja a májat. Mire a tünetek jelentkeznek, addigra már előrehaladott májkárosodás, májzsugor, májrák is kialakulhat. A fertőzés vérrel terjed, védőoltás nincs ellene.

Veszélyeztetettek lehetnek többek között az egészségügyben dolgozók, a büntetés-végrehajtási intézetekben elhelyezettek, a hepatitis C fertőzöttekkel egy háztartásban élők, valamint szexuális partnereik, a hepatitis C pozitív anyák gyermekei, továbbá az intravénás drogokkal élők. Mindenképpen érdemes szűrésre menniük azoknak is, akiknek tetoválásuk vagy test­ékszerük van, valamint akik 1993 előtt vért vagy vérkészítményt kaptak.

Az ingyenes szűrés célja a fertőzöttek felkutatása, hogy minél hamarabb elkezdődhessen a vírust elpusztító gyógykezelésük.

(Kiemelt kép forrása: Pixabay)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában