Nem öntik a kávéba

2018.09.03. 12:00

Cukorgyűjtők találkoztak Zalakaroson

Édesen kéri a teát, a kávét? A kérdésre azonnal rábólint minden kávécukorgyűjtő. Azt gondolván, hogy a frissítő mellé kapott cukrot úgyis hazaviszi a kollekciójába…

Szabó Zsófia

Daniela Pellegino (balról) és Domenico Privitera Olaszországból érkezett Fotók: Gergely Szilárd

Abban semmi szokatlan nincs, ha valaki bélyegeket vagy szalvétákat gyűjt. Arra viszont minden bizonnyal sokan felkapják a fejüket, ha valaki ezer-, sőt tízezerszám halmozza a kávécukrokat, netán, az üres kis tasakokat, amikben korábban édesítők voltak. Pedig hazánkban is nagy hagyománya van e hobbinak, a HUNCUT, azaz a Hunniai Cukorzacskó-gyűjtők Társasága jóvoltából, akik harmadjára szerveztek találkozót az „édes szenvedély” hódolóinak.

Daniela Pellegino (balról) és Domenico Privitera Olaszországból érkezett Fotók: Gergely Szilárd

Horváth Olgáról többször írtunk lapunkban. A Molnáriban élő hölgy az egyesület oszlopos tagjaként népszerűsíti a „tasakmániát”. –

Bő tíz éve alakult a társaságunk, mindössze pár tagja van – mondta Horváth Olga. – A magyar hagyományokat szeretnénk külföldre vinni. Köztük a cukorgyártásét, bár a rendszerváltás előtt még 17 cukorgyár működött az országban. Ma viszont már csak Kaposváron van. A tervek szerint egyszer múzeumot is alapítunk – jelezte Horváth Olga, akinek már tízezernél is több zacskója van, 56 országból. Olga szerint nem számít nagy gyűjteménynek, ellentétben az olaszokéval.

Révai Kálmán (jobbról) Novák Ferenccel és Horváth Olgával

Ennek ékes példája volt a rendezvényen Domenico Privitera. Az észak-olasz úr bőröndökbe, műanyag, részekre osztott dobozokban, átfűzve „csak” pár tízezer darab zacskót hozott. Szívecske formájú, Marilyn Monroe portéval ellátott, névre szóló színes, turista látványosságot ábrázoló, kör alakú és még sorolhatnánk, mennyi s milyen formájú zacskók sorakoznak katonás rendben, katalogizálva a piemontei férfi kollekciójában.

– Régen pénzérméket gyűjtöttem, aztán megakadt a szemem egy cukros zacskón, amiből már több, mint 70 ezer darab van – nevetett Domenico. – Az olasz, a spanyol szenvedéllyel halmozza a kis zacskókat, sokszor üresen is. Az angolok közt viszont alig lehet találni gyűjtőt – fűzte hozzá. Meg azt is: szép hölgyet ábrázoló tasakból nincs hiány nála.

A szomszédos asztalnál a karcagi Révai Kálmán szortírozta a zacskókat. Több különlegessége mellett egy ledér aszszonyokkal és italozó urakkal díszített cukorpuzzle is van. – Gyűjtőmunka eredménye ez a sorozat – mutatta a színes, üveg mögé zárt kirakósát. – Velencében tettem szert rá. Ez is szép a hobbiban, hogy sok barátra, ismerősre lelhetünk.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában