Remek hangulatú emléktáblaavató, neves vendégekkel 

2024.05.25. 18:15

Begördült a Nemzeti 11 busza Söjtörre is - fotógaléria

Ennél méltóbban, ennél ünnepélyesebben nem is avathatták volna fel a söjtöri sportöltözőt és az MLSZ-alapító Horváth Ferenc emléktábláját, mint ahogy szombat délután történt a településen, ahol a nap fénypontját a magyar öregfiúk-válogatott fellépése jelentette.

Kerkai Attila

Gellei Imre (balról) és Csank János korábbi szövetségi kapitányok az öregfiúk-válogatottal érkeztek Söjtörre, akik a felavatott emléktábla előtt állnak

Fotó: Szekeres Péter

Nagy volt a készülődés Söjtörön, hiszen gyakorlatilag egész napos program övezte a hónapok óta szervezett eseményt. A faluba érve már lehetett érezni, hogy valami "készül", hiszen parkolóhelyekhez irányító táblák és helyi polgárőrök fogadták a vendégeket. Senki sem tévedhetett el a haza bölcse, Deák Ferenc szülőfalujában, hogy megtalálja a Söjtör Deák Ferenc SE labdarúgó csapatának otthonát, a  helyi futballpályát, ahova a magyar öregfiúk-válogatottat várták.

A program az eredetileg tervezetthez képest kissé csúszott, hiszen az az öregfiúknak volt még egy jelenése aznap, méghozzá Felsőrajkon, ahol szintén gálameccset játszott a Gellei Imre és Csank János irányította csapat. Így viszont bőven volt idő találkozni és beszélgetni a söjtöri ünnepségre érkező vendégekkel. Ott volt Szőcs János, korábbi szövetségi kapitány, a ZTE "örökös" mestere és jó volt látni, hogy a 92. életévét taposó Jani bácsi mennyire fitt és mennyire nagy tiszteletnek örvend. Egyébként ő a legidősebb magyar válogatott - játékost és kapitányt egybevetve - jelenleg.

Amikor Söjtör polgármesteréhez, Könyves Gáborhoz léptünk, a település vezetője érezhetően nagyon büszke volt erre a rendezvényükre.

-Ha Söjtör, akkor mindenkinek Deák Ferenc szülőfaluja ugrik be, de a sport területén egyáltalán nem élvezhettünk országos ismertséget - mondta el lapunknak Könyves Gábor. - Talán csak mostanáig, köszönhetően Márkus György sportkutatónak, aki kiderítette, hogy a Magyar Labdarúgó Szövetség egyik alapítója, Horváth Ferenc is Söjtör szülötte. Az ő születésének 150. évfordulójára készült el az emléktábla, amit most felavatunk és talán ezáltal egy kicsit már mi is felkerülünk a hazai sport térképére. A mai napot  összekötöttük már a gyereknapi programokkal is és egyfajta sport és családi nap lett  ez a szombat Söjtörön.

A magyar öregfiúk-válogatottat nagy szeretettel fogadják a söjtöriek
Fotó: Szekeres Péter

Még mielőtt megérkezett volna az öregfiúk válogatott, az öltöző és a rendkívül díszes emléktábla avatására került sor. Könyves Gábor úgy fogalmazott, hogy nagy megtiszteltetés a falu számára, hogy egy ilyen táblát helyezhetnek itt el és nagy öröm, hogy ez a rendezvény megvalósulhatott. Ezt követően Márkus György beszélt az erre már rendkívül népes közönség előtt Horváth Ferencről, felidézve, hogy a söjtöri évek után Egerszegen tanult, majd a húszas évei elején került a fővárosba. A Ferencváros labdarúgó szakosztályának lett az alapító tagja, majd társaival - mivel akkor már megérett az idő rá - elhatározták, hogy megalapítják az immár országos futballszövetséget is, ami 1901. januárjában megtörtént. Horváth Ferenc lett a Magyar Labdarúgó Szövetség első főtitkára és elnökhelyettese, ő vezette az első válogatott mérkőzésére a nemzeti csapatot Bécsbe az osztrákok ellen. Az FTC örökös tagjának is megválasztott sportvezető később a Nemzeti Sport főszerkesztője volt, és 1932-ben Budapesten hunyt el. Magyarországi leszármazottjai ma már nem élnek, dédunokái Németországban élnek, akik nem tudtak eljönni a szombati ünnepségre.

Ezt követően Horváth László, a Söjtör DFSE elnöke és Könyves Gábor közösen koszorúzták meg az emléktáblát, majd az FTC múzeumának helyettes vezetője, Vincze József szintén koszorút helyezett el a tábla alatt, ahogy az Öszetartozunk Szövetség titkára, Baksa József is. Ezt követően a korábbi ZTE labdarúgók, akiket meghívtak az ünnepségre vonultak a pályára. Ott volt - többek között - Soós István, Péter Zoltán, Kocsárdi Gergely, Kovács József, Czigány Csaba, Balázs Zsolt, Kámán Attila, Németh Tamás, Babati Ferenc, hogy csak néhányukat említsük név szerint. A szervezők részéről Németh István utóbb elmondta, szerettek volna a tavaly elhunyt Lendvai Miklósról is megemlékezni, akinek szülei is eljöttek, de a program csúszása miatt ez - sajnos - elmaradt. 

Nemzeti 11 - állt a busz oldalán, ami egyszer csak leparkolt a futballpálya mellett és érkezett az öregfiúk-válogatott. A söjtöri publikum pedig olyan korábbi klasszisokat köszönthetett mint Király Gábor, Tököli Attila, Waltner Róbert, Pisont István. A helyi, vármegyei III. osztályban szereplő Söjtör csapatával megmérkőző válogatott végül 5-0-ra nyert a kétszer 20 perces találkozón, ami után közönségtalálkozó következett.

A Söjtörön pályára lépett öregfiúk válogatott kerete ez volt: Király Gábor, Vlaszák Géza, Rósa Dénes, Molnár Balázs, Waltner Róbert, Thomas Sowunmi, Juhár Tamás, Rajczi Péter, Guzmics Richárd, Tököli Attila, Preisinger Sándor, Pisont István, Völgyi Dániel, valamint Kiss Tamás és Badalik Szabolcs meghívott játékos.


 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában