Hatékonyabbá válik vele a munka

2018.09.20. 07:00

A kerecsenyi önkormányzat a termények eladásából gyarapítja gépparkját

Elektromos burgonyaválogatóval bővült a község mezőgazdasági eszköztára. A több mint egymillió forint értékű berendezés méret szerint osztályozza a krumplit.

Szabó Zsófia

Az új burgonyaválogatót már beüzemelték Fotó: Szabó Zsófia/Zalai Hírlap

Nagy szükség volt a burgonyaszortírozóra, ugyanis rengeteg krumpli termett idén az önkormányzat földjein. Ez idáig száz mázsa került zsákokba, dobozokba. A nagy mennyiségű burgonyát kézi erővel szétválogatni nagy munka lett volna. Még úgyis, hogy sokan, mintegy húszan dolgoznak a közfoglalkoztatotti program keretein belül.

– A burgonyaválogató jóvoltából át lehet csoportosítani a munkaerőt – erről Réti Alfréd polgármester beszélt. Ahogy arról is: korábban ezt a feladatot a teljes dolgozói állomány végezte, most mindössze pár ember, akik a gépet működtetik, vagy a hibás burgonyákat kiveszik a berendezésből.

Az új burgonyaválogatót már beüzemelték Fotó: Szabó Zsófia/Zalai Hírlap

– A gépnek van hátul egy tartálya, abba öntjük a krumplit, ami aztán egy szalagon keresztül rákerül egy csúszkára, onnét pedig a berendezés aljára rögzített zsákokba – részletezte a falu vezetője.

Réti Alfréd jelezte: óránként két tonna burgonyát tudnak válogatni a gép segítségével. Az osztályozott burgonyát ezt követően értékesítik. A bevételből újabb berendezéseket vesznek. Idén több millió forintot fordítottak eszközbeszerzésre. A bakháthúzót, a kultivátort, a vízszippantótartályt is a termények eladásából származó pénzből vásárolták, csakúgy, mint az új burgonyaosztályozót.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában