A dödölle mindenütt szívvel-lélekkel készült

2018.09.10. 07:00

A 15. Kanizsai Bor- és Dödöllefesztivál programjai mindkét napon sok embert vonzottak

Megvédte címét a „Haverek” Motoron elnevezésű baráti társaság a hétvégi Erzsébet téren rendezett 15. Kanizsai Bor- és Dödöllefesztiválon. A főzőcsapat két kategóriában is aranyérmet szerzett.

Benedek Bálint

A péntek a kultúra napja volt

Az önkormányzat, KonTuRplusz Egyesület és a keszthelyi Pannon Egyetem Burgonyakutatási Központ közös rendezvényét pénteken főleg kulturális programkavalkád színesítette. Estére úgy megtelt a tér emberekkel, hogy egy gombostűt sem lehetett volna leejteni. Szombaton a hagyományos szüreti felvonulás után ismét ez volt a helyzet. Akkor viszont sokakat a piruló hagyma és a bográcsokban rotyogó húsételek illata vonzotta a polgármesteri hivatal előtt felállított főzősátrakhoz. Az ideiglenesen megnyitott dödölle utcában a látogatók a 19 nevező között találkozhattak a nagyrécsei Pölcz Lászlóné Irma nénivel, aki egyetlen fesztiválról sem hiányozhatott, ahogy a közvetlen szomszédjaik az eszteregnyei Őszirózsa Dalkör tagjai is hagyományőrzők. Utóbbi társaság ráadásul a jeles alkalomra egy kolbászból, szalonnából és sajtból álló házikót is készített.

 

- Azt szerettük volna hatásosan szemléltetni, hogy honnan is indult a szegény emberek eledele, vagyis a dödölle népszerűsége – mesélte Bogatin Sándorné az eszteregnyeiek vezetője. – A régi, falusi parasztházban mindig volt bab, káposzta, burgonya, kukorica kása, no és persze szalonna, házi kolbász, sajt, valamint piros paprika. A mi dödöllénk egyik titka, hogy szívvel-lélekkel készül évek óta, ez az a fajta fűszer, ami az üzletekben nem kapható.

Ínycsiklandó ételek születtek

Egy sátorral arrébb a bajcsai Rezedák Dalkör tagjai egy pillanatra sem pihentek, folyamatosan pirították a dödöllét. Vezetőjük, Marczin Jenőné szerint ez a burgonyás étel egyszerűségével és finom ízével lenyűgöz mindenkit, bár az elkészítése komoly izomerőt követel. Egy kis tejföllel „nyakon” öntve kifejezetten finom, de köretként a szaftos pörkölt mellé is fenséges választás.

A négytagú zsűri elnöki tisztét több éve betöltő Ferenczi István, Venesz-díjas mesterszakács, szakoktató szerint az eddigieknél klasszisokkal jobb dödölle ételek készültek. Ennek oka lehet a burgonya kitűnő minősége mellett a csapatok fejlődése, az, hogy megfogadták az intelmeiket. Hozzátette: az étel kinézete és íze döntött abban, melyik csapat kaphatott díjat.

 

Eredmények. Dödölle, mint főétel: 1. „Haverek” Motoron, 2. Pensio Kft., 3. Őszirózsa Dalkör. Köret: 1. Pensio Kft., 2. Páka környéki polgármesterek, 3. Őszirózsa Dalkör. Borkorcsolya: 1. „Haverek” Motoron, 2. Nagykanizsai Judo Klub, 3. Palin. Különdíjak. Legvidámabb csapat: Piates of Harley. Legkitartóbb csapat: Őszirózsa Dalkör. Legszebb főzőhely: Nagyrécsei hagyományőrzők. Újoncok: Csökli Gránicák. Thúry bora. Fehér: Simon Pince (Csörnyeföld) rajnai rizling 2017. Vörös: Bezerics Pince (Keszthely, Pogányvár) syrah 2015. Rozé: Cézár Pincészet (Nagyrada) cabernet sauvignon.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában