Szükség van rá

2018.08.10. 07:00

Vért adni, nyáron is jó – 14 ezer egységnyi vér fedezi a szükségleteket Zalában

Személyes példájával is ösztönözni akarja a jó szándékú embereket a véradásra Vigh László országgyűlési képviselő, aki csütörtökön munkatársa, Dén Dániel és lánya, Vigh Diána társaságában kereste fel a megyeszékhelyi területi vérellátó központot.

Arany Gábor

Mint az országgyűlési képviselő,felidézte, középiskolás volt, amikor 1980-ban először vért adott. – Jó bulinak tűnt, de ez valójában komoly dolog, hiszen segítünk azokon, akiknek a gyógyuláshoz vérre van szükségük – fogalmazott, miután túljutott az ilyenkor szükséges vizsgálatokon. – Nyári időszakban sokan elmennek szabadságra, lecsökken a véradók száma, miközben ugyanúgy szükség van a vérre. Ezért is fontos, hogy aki teheti, szánjon rá fél órát, és jöjjön el – mondta.

Vigh László sokadik alkalommal nyújtotta a karját, tegnap elkísérte lánya, Diána és munkatársa, Dén Dániel, utóbbi életében először adott vért.

Dén Dániel és Vigh László véradáshoz készülődik Fotó: Pezzetta

A véradás fő szervezője, a Magyar Vöröskereszt az Országos Vérellátóval indított kampányt Az élet nyáron sem állhat meg! Adj vért! címmel, amely szeptember 2-ig tart. Az önzetlen segítőket nyereményekkel is várják, remélve, hogy a nyári nagy meleg és a szabadságolások miatt csökkenő véradói aktivitást ellensúlyozzák némileg. Minden vért adó személyre szabott köszönőkártyát kap, amely egyben nyereményszelvény is. A Magyar Vöröskereszt egyébként 1939 óta vesz részt a véradások szervezésében. Tavaly 13 893 ilyen esemény volt, ezeken 372 378 véradó vett részt, és negyvenezernél többen életükben először adtak vért. Jelenleg a korhatár 18 év, és két véradás között minimum 56 napnak kell eltelnie. Az elmúlt évben márciusban és decemberben voltak a legaktívabbak a magyar véradók.

Nyaranta a vérellátás biztosítása kiemelt feladatot jelent. Az ország biztonságos vérellátásához napi 1600-1800 véradóra lenne szükség. Zala megyében évente 14 ezer egységnyi vér fedezi a szükségleteket, a magyar egészségügy pedig 450-500 ezer egységnyit igényel. Ezt egyenletesen kellene biztosítani.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában