Híd

2018.08.29. 10:35

Van esély a közúti átkelőre – A megyei önkormányzat is az ügy mellé állt

A helyiek régi vágya, hogy közúti átkelésre alkalmas híd épüljön a meglévő vasúti híd mellett a Murán.

Horváth-Balogh Attila

Fotó: Szakony Attila

Ez azért lenne fontos, mert a horvát ajkú Murakeresztúr és a térség lakói (akik számos gazdasági, kulturális, vagy egyszerűen csak baráti kapcsolatot ápolnak a horvátországi „szomszédokkal”, köztük a Kotoriba településen élőkkel) a mostaninál jóval rövidebb idő alatt érhetnék el a határon túli területeket. A remélt beruházás már jó ideje napirenden van, tervek is készültek vele kapcsolatban, ám anyagi források híján a megvalósításra ezidáig még nem került sor. A közelmúltban azonban felvetődött egy olcsóbban megvalósítható megoldás.

Fotó: Szakony Attila

- A térségben élők részéről már évek óta folyamatosan jogos igény jelentkezik a közúti átkelés biztosítására – bocsátotta előre Bene Csaba, a Zala Megyei Közgyűlés alelnöke. – Úgy érzem, magyar oldalon a politikai szándék is megvan ehhez, horvát oldalon kell megtalálni azokat a partnereket, akik szintén az ügy mellé állhatnak. Azt gondolom, ez nem lesz nehéz, hiszen a Mura menti térséget járván gyakran találkozom és beszélgetek a határ horvát oldalán lévő települések polgármestereivel, akik szintén igénylik a Murakeresztúr és Kotoriba közti közúti átkelés lehetőségét. Most ugyanis csak Letenyénél lehet átlépni a határt kerékpárral, autóval, vagy gyalogosan, s ez 40-50 kilométeres kitérőt jelent. Nemrég szóba került egy új alternatíva, dr. Koósz Attila tiszteletbeli horvát konzul vetette fel, hogy a meglévő vasúti híd átalakításával teremtődjön meg a közúti átkelés lehetősége is. Ez mindenesetre olcsóbb lenne, mint egy teljesen új híd megépítése. Ezt a koncepciót a megyegyűlés is támogatja. Dr. Pál Attila elnök úr ezt a fejlesztési tárgyalásokon képviseli, csakúgy, mint Cseresnyés Péter, a térség országgyűlési képviselője, a Mura-program miniszteri biztosa, és természetesen én is az ügy mellé állok. Abban bízom, hogy az elképzelés 10 éven belül valósággá válhat.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában