Mindenki jól jár vele

2018.08.10. 20:30

A zalai munkáltatók várják a nyugdíjasokat

Szellemi felfrissülés, nyugdíj-kiegészítés, közösségi élet. Számos ok miatt dönt úgy sok nyugdíjaskorú, hogy több évtized munkában töltött idő után ismét dolgozni kezd.

Szabó Zsófia

Herczeg Károly és Baranyai Istvánné Emőke (középen) tájékoztatja Vörösné Szakos Ildikót Fotó: A szerző

Nagy a kereslet a nyugdíjasokra

A munkáltatók tárt karokkal várják a nyugdíjasokat, akik – tapasztalatuk, precizitásuk mellett – segítséget nyújtanak abban is, hogy a munkaerőhiányt pótolják. A hiányszakmákban (is) nagy a kereslet a szépkorú dolgozók iránt, a szellemi és a fizikai munkák terén egyaránt. Betanított munkásokat, úszómestereket, vendéglátóipari dolgozókat egyaránt keresnek a munkáltatók, ám nyugdíjas pedagógusokra, köztük óvónőkre is nagy szükség van. Ezt mondta Baranyai Istvánné Emőke, a Pannon-Work közvetítő nagykanizsai irodavezetője.

– Nagy űrt pótolnak a nyugdíjas munkavállalók, akiknek a nyugdíjas-szövetkezetek révén több lehetőségük van az elhelyezkedésre, illetve a munkáltatóknak is megéri ily módon foglalkoztatni őket – emelte ki a szakember.

Herczeg Károly és Baranyai Istvánné Emőke (középen) tájékoztatja Vörösné Szakos Ildikót Fotó: A szerző

– A nyugdíjasoknál csak személyi jövedelemadót vonnak a munkabérből, így a nettójuk általában magasabb, mint az aktív korú munkaerőnek – kapcsolódott a beszélgetésbe Herczeg Károly, a Pannon-Work régió­vezetője. – A cégek is jól járhatnak, ha őket alkalmazzák a nyugdíjas-szövetkezetek révén, mert kevesebb költséggel jár ily módon a foglalkoztatás. A jövő évtől e téren változás várható. Egy törvénytervezet szerint nemcsak azok a cégek kapnák meg mindezt, akik szövetkezeten keresztül foglalkoztatnak dolgozót, hanem bármelyik munkáltató – jegyezte meg a régióvezető. Ahogy azt is: jól jár bármelyik munkáltató, ha nyugdíjast alkalmaz. Szakmai tapasztalatuk nagy, emellett a nyugdíjasok értékrendje, a precízség, a megbízhatóság sem utolsó szempont. Arra szinte példa sem volt, hogy egy szépkorú ne menjen be a munkahelyére.

Van aki nem pihen

A 61 éves Vörösné Szakos Ildikó némi pihenő után azonnal munkába állt. Számára nem volt kérdés, hogy újra dolgozzon. Hasznosnak szerette volna érezni magát, emellett a nyugdíj-kiegészítés a hitelek miatt sem volt utolsó szempont számára.

– Egyedül nem tudtam volna megbízható állást találni, ezért kértem közvetítői segítséget. Korkedvezménnyel mentem nyugdíjba két éve, és pár hónap után ismét elkezdtem dolgozni – mondta Vörösné Szakos Ildikó. – Hasonló munkát végzek, mint aktív korszakomban. Betanított munkás vagyok egy cégnél. Számos lehetőség közül választhattam: amint jelentkeztem a nyugdíjas-szövetkezetnél, már másnap találtak nekem egy jó munkahelyet. Ők is jól járnak, én is. Amikor szükség van rám, jelzik. Én pedig szabadon dönthetek, mikor szeretnék dolgozni, s mikor nem. Társaságban vagyok, pénzt is keresek, ezért sem bántam meg, hogy nyugdíjasként újra munkába álltam.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában