nova

2018.08.13. 10:00

A templomépítés 240. évfordulóján

A Nagyboldogaszszony templom építésének 240. évfordulójára emlékeztek vasárnap a göcseji településen. A falu búcsúján dr. Székely János szombathelyi megyéspüspök volt az ünnepi szentmise főcelebránsa.

Gyuricza Ferenc

Dr. Székely János szombathelyi megyéspüspök volt a mise főcelebránsa, aki a novai templomban a krisztusi úthoz való visszatérést sürgette

Fotó: Gyuricza Ferenc

Az egyházmegye főpásztora prédikációjában a krisztusi tanításhoz, a krisztusi úthoz való visszatérést sürgette, hiszen a hívő ember számára ez lehet az egyedüli követendő példa. Az ünnepi szentmisén az egyházi méltóság mellett a zalaegerszegi születésű Andor Zoltán, Gersekarát plébánosa, valamint Kiss György atya, a helyi plébánia kormányzója működött közre. A novai templomot az 1777- ben létrehozott szombathelyi püspökség első főpásztora, Szily János építtette, vagy legalábbis neki köszönhető az épület befejezése. Arról nem állnak rendelkezésre okiratok, hogy az építési munkálatok mikor kezdődtek el. A templom Hefele Menyhért tervei alapján készült el, az egyházi épület belső kialakításának eleganciája egyértelműen az ő munkásságát tükrözi.

Dr. Székely János szombathelyi megyéspüspök volt a mise főcelebránsa, aki a novai templomban a krisztusi úthoz való visszatérést sürgette
Fotó: Gyuricza Ferenc

Az építés 1778-ban fejeződött be, tegnap ennek 240. évfordulójára emlékeztek a Nagyboldogasszony-napi búcsúi szentmisén. Szily János ezt követően a kor egyik legismertebb és legtöbbet foglalkoztatott festőjét, Dorff maister Istvánt bízta meg az épület freskóinak és faliképeinek elkészítésével, az erről szóló, 1779. október 8-ra dátumozott szerződés rendelkezésre áll. A megállapodásból egyértelműen kiderül, hogy Szily Jánosnak konkrét elképzelései voltak a templom díszítését illetően, Dorff maister az ő utasításait hajtja végre. A korábbi novai templom titulusát (Nagyboldogasszony) megőrző új egyházi épület megáldására és használatba vételére feltehetően 1782-ben került sor.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában