Nemzetközi Fazekasfesztivál és Vásár

2018.07.09. 07:00

Őrségi pajtaavató és korongozóverseny volt Magyarszombatfán

Pajta avatóval bővült a Nemzetközi Fazekasfesztivál és Vásár programja, ugyanis új közösségi hely létesült az őrségi településen. Ettől eltekintve a már megszokott medrében folyt a rendezvény.

Gyuricza Ferenc

A korongozóverseny egyik fordulójának résztvevői. Balról a sorkifaludi Liszta Krisztián, az alsópáhoki Czibor Imre, a szendehelyi Kovács László és a vönöcki Berta István Fotó: Gyuricza Ferenc

A pénteki nyitónap ezúttal is a szakmáé volt, előadásokkal, kiállításmegnyitókkal tarkítva. Szombaton és vasárnap viszont már nemcsak a fazekasokat várták a községbe, hanem az érdeklődőket is. Számos kézműves kínálta portékáit – elsősorban természetesen a fazekasok –, valamint kulturális bemutatók színesítették a rendezvényt.

A korongozóverseny egyik fordulójának résztvevői. Balról a sorkifaludi Liszta Krisztián, az alsópáhoki Czibor Imre, a szendehelyi Kovács László és a vönöcki Berta István Fotó: Gyuricza Ferenc

– Az Őrségben már többször voltunk, de a fazekasfesztiválon még sosem jártunk – mondta a budapesti Rákos István, aki párjával kettesben nézelődött a standok között. – Általában kerékpárral fedezzük fel a környéket, most is azzal érkeztünk. A szállásadónk ajánlotta ezt a programot, s nagyon tetszett, amivel itt találkoztunk Azt különösen érdekes volt látni, hogyan formálják az agyagot a fazekasok, miként alakul az edény alakja a kezük munkájával. Azt gondolom, vissza fogunk még térni ide, mert több termék is tetszett, szívesen vásárolnánk is, de a hazavitelük most problémás lenne, erre nem gondoltunk előre. Talán majd jövőre. A fesztiválon nemcsak a kész termékekkel találkozhattak a látogatók, hanem valóban betekinthettek a munkafolyamatokba is. Voltak korongozóbemutatók – ehhez kapcsolódóan bárki kipróbálhatta a mesterség alapját jelentő tevékenységet –, s természetesen idén is megrendezték a korongozóversenyt, ahol a mesterek mutathatták meg, mire is képesek. Idén különösen nehéz volt a verseny, hiszen mindössze hat alkalommal nyúlhattak hozzá az agyaghoz, így kellett megformálniuk a megjelölt terméket.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában