Kezdődhet az építés

2018.07.19. 11:30

Időkapszulát helyeztek a földbe a leendő kápolnánál Zalaegerszegen

A Gébárti-tó déli oldalán, a gát melletti ligetes részen előkészítették a területet, kitűzték a leendő épület sarokpontjait, s a Boldog­asszony-kápolna majdani bejáratánál ünnepség keretében időkapszulát helyeztek szerdán a földbe.

Hajdu Péter

Fotó: Katona Tibor

A Makovecz Imre Kossuth-díjas építész 2009-es vázlattervei alapján megálmodott kápolna építése megkezdődik, az ide vezető folyamatról Balaicz Zoltán polgármester beszélt. Elmondta: a kápolnaépítés álma dr. Buksa Ildikó pszichiáternek köszönhető. Annak idején ő javasolta Makovecz Imrének ezt a helyszínt. Végül is 2016-ban a magyar organikus építészet mestere örökségének ápolására, és már valóra nem váltott műveinek létrehozására indult kormányprogram részeként az Emberi Erőforrások Minisztériuma 60 millió forint támogatásban részesítette a kápolnaépítés pályázatát, Fülöp Tibor építész tervező pedig elkészítette a megvalósításhoz szükséges dokumentumot.

 

A kápolna közel 68 négyzetméter alapterületű lesz. A rendelkezésre álló összeghez 2017-ben újabb 40 millió forint állami támogatás érkezett. Az Egerszegi Kapocs egyik rendezvényén is gyűjtés indult, és három magánszemély a saját vagyonából jelentős összegeket ajánlott fel támogatásként.

A polgármester emléklappal köszönte meg dr. Buksa Ildikónak a kápolna felépítése érdekében végzett munkáját, Fülöp Tibornak a kápolna terveit, továbbá a három magánszemélynek, hogy adományukkal támogatták ezt a munkát. Fekete György, a Magyar Művészeti Akadémia tiszteletbeli elnöke egymillió forintot ajánlott fel, ugyanekkora összeget adományozott Dóra János, a Forest Hungary Kft. vezetője, Horváth Tihamér, a Horváth-Ép Kft. vezetője pedig kétmillió forintot, amihez még felajánlotta a kápolnához szükséges közművek elkészítését is.

Fotó: Katona Tibor

Az ünnepségen köszöntőt mondott Vigh László ország­gyűlési képviselő, miniszteri biztos, aki a kápolnaépítést a keresztény kultúra megőrzésének fontos eseményeként méltatta. Végül földbe helyezték az időkapszulát, amiben a napjainkra emlékeztető tárgyakat, dokumentumokat helyeztek el.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában