Felfedezték a természet csodáit

2018.07.06. 07:00

Erdei kalandok gyermekeknek Obornakon

Erdei kalandok címmel tartott játékokkal színesített tábort a Zalaerdő Zrt. a dél-zalai településen. Tegnapi ottjártunkkor épp az íjászattal ismerkedhettek meg a gyerekek.

Benedek Bálint

A gyerekek az íjászkodást is kipróbálhatták Fotó: Szakony Attila/Zalai Hírlap

A szlovén és magyar határon átnyúló pályázat keretében „Irány a természet!” elnevezésű programjában szervezhették meg a tábort, melyen 25 fiatalnak kínáltak egész héten változatos élményeket.

– Különféle, erdőhöz szorosan kapcsolódó tematikus napokat tartottunk – mesélte Fűrné Kinsztler Anita, a Zalaerdő Zrt. környezetvédelmi előadója. – Kirándultunk a Kis-Balatonhoz, felfedeztük a zalakarosi Csiga-túra tanösvényt, ugyancsak nagy élményt jelentett az általános iskolás korosztálynak az újudvari vadudvar meglátogatása. Utóbbi helyszínen a jórészt városból érkezett fiataloknak lehetőségük nyílt a falusi szokások megismerésére, felülhettek a lovaskocsira, kipróbálhatták a kecskefejést, sőt szintén élményt jelentett, hogy alpakát sétáltathattak.

A gyerekek az íjászkodást is kipróbálhatták Fotó: Szakony Attila/Zalai Hírlap

A szakember hozzátette: a tábor épp arra szolgál, hogy néhány napra kiszakítsa a fiatalokat a számítógép fogságából. Obornakon ráadásul nincsen térerő, így az okostelefonok sem működnek, s úgy vették észre a gyerekeknek nem is hiányzik. Sokkal szívesebben beszélgetnek egymással, ha pedig az időjárás meggátolta a szabadidős tevékenységeket, akkor társasjátékokkal múlatták az időt.

– Bár utóbbira kevés idejük jutott, hiszen tartottunk játékos éjszakai vadászatot, melynek keretében az erdőben kihelyezett állatkártyákra „vadásztak” zseblámpával a gyerekek – folytatta. – A speciális bátorságpróba is éjjel zajlott, ám ebben a feladatban mindenféle fényforrás nélkül kellett eljutniuk egy bizonyos pontra. Hallhatták az állatok hangjait, a morajlást, ami olykor megrémítette őket, de végül megbarátkoztak a természettel. A Kanizsai Íjász Egyesület jóvoltából pedig az íjászat alapjaival ismerkedhettek meg, s lehetőségük volt lőni is.

A kanizsai trombitás tehetség, a 11 éves Vanyó Karsa barátnője, Julcsi miatt választotta az erdei táborozást. Mint elárulta: a következő évtől nem egy iskolában tanulnak majd, s szeretett volna a szünidő alatt egy hetet a szerelmével tölteni. Úgy érzi, jó döntést hoztak, hiszen sok barátot is szereztek és izgalmas kalandokban lehetett részük.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában