A Remetekert értékei

2018.06.29. 07:00

Természetvédelem az Erzsébet-táborban

Csiszár Viktor ökológus volt a vendég a múlt héten az általános iskola Erzsébet-táborában természetvédelemről és hungarikumokról szóló előadással.

Varga Andor

Nagy pele az egyik remetekerti odúban Fotó: Csiszár Viktor

Elhangzott: a település határában található Remetekert Natura 2000 oltalom alatt álló erdő az egyetlen természetvédelmi terület Nagykapornakon. Az uniós védettségi kategória jelölő élőhelyeket és jelölő fajokat igyekszik megvédeni. Jelen esetben az illír bükkösöket és gyertyános tölgyeseket, valamint a szarvasbogarat, a nagy hőscincért, a gyászcincért, a havasi cincért, a csíkos medvelepkét, a közönséges denevért, a pisze­denevért és a nagyfülű denevért.

Nagy pele az egyik remetekerti
odúban Fotó: Csiszár Viktor

A jelölő fajok nagy része idős, odvasodó fákhoz kötődik. Ma már a Remetekertben is kevés az öreg erdő. A természetes odvakat részben pótolják a mesterséges odútelepek.

Az előadó elmondta: évekkel ezelőtt a remetekerti ká­polnánál egy kisebb éne­kesmadár-odútelepet létesített. Az erdei mesterséges odúkban zömmel széncinegék, ritkán kékcinegék és csuszkák költenek. A madarakon kívül emlősök (pele, mókus) is előszeretettel foglalják el ezeket.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában