Számos épített csodát ismertek meg

2018.06.14. 11:00

Erdély szép értékeit fedezték fel a Péterfy-iskola diákjai

A Péterfy- iskola hetedik osztályos tanulói a közelmúltban Erdély nevezetességeit fedezték fel a Határtalanul! program keretében.

Benedek Bálint

A kolozsvári Mátyás király emlékműnél is készített csoportképet az osztály Fotó: Péterfy-iskola

A pályázat megjelenésekor nem volt kérdés, hogy az intézmény akkor hatodikos tanulói Erdélyt szeretnék látni, megismerni az ott élő magyarság életét, megtekinteni a számos épített és természeti csodát.

A kolozsvári Mátyás király emlékműnél is készített csoportképet az osztály Fotó: Péterfy-iskola

A legfontosabb úti cél Nagyvárad volt, ahol idegenvezető segítségével, játékos formában, csapatokba szerveződve fedezték fel a várost. Megnézték a Szent László-székesegyházat, a Holnaposok irodalmi tömörülésének szoborcsoportját, a főteret, valamint a Sas Palotát. Majd Vársonkolyoson a Király-erdő hegység északi peremén, a Sebes- Körös szurdokvölgyében fekvő kis faluban szálltak meg. Minden napra jutott program bőven: a gyerekek felfedezték a Szelek barlangját, Körösfőn pedig koszorút helyeztek el a helyi református templom falánál. Majd Kalotaszentkirályon a helyi népviseletet is magára öltötte két tanulójuk, miközben meghallgattak néhány gondolatot az ott élő emberek hagyományőrzéséről, és szokásairól. A „péterfysek” későbbi szállása festői környezetben, a Székelykő lábánál volt, ahol érezték a nyugalmat, amelyet a hely árasztott magából. Nagy élmény jelentett számukra a tordai sóbánya felfedezése, ahogy Kolozsvár, Erdély „fővárosa” rendkívül jelentős történelmi múltjával is örök élmény maradt. A kísérőtanárok és a diákok is sok új ismerettel, új látásmóddal gazdagodtak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában