Születésnap

2018.06.27. 12:43

A hetvenöt esztendős Lehota Jánost köszöntötték Nagykanizsán

Lehota János nyugalmazott középiskolai tanárt köszöntötték szerdán közelgő 75. születésnapja alkalmából a Nagykanizsai Városvédő Egyesület vezető tisztségviselői a HSMK-ban.

Horváth-Balogh Attila

Cserti Tibor, Lehota János és Papp Ferenc a tegnapi köszöntésen Fotó: Szakony Attila/Zalai Hírlap

Az ünnepeltről méltatásában Papp Ferenc, az egyesület alelnöke azt mondta: Lehota János városunk oktatásügyének és kulturális életének egyik meghatározó egyénisége, aki 38 éven át tanított magyar nyelv és irodalmat, illetve történelmet a Batthyány Lajos Gimnáziumban.

- Igazi tanáregyéniség, a diákok szerették és tisztelték elmélyült tudásáért, segítőkészségéért – hangsúlyozta Papp Ferenc. – Tanári gyakorlata során talált rá kedvenc témájára, Katona József Bánk bán című drámájára, amelyről hihetetlenül precíz tanulmánykötete jelent meg 1997-ben. A kiadvány azóta is ajánlott tananyag több felsőoktatási intézményben. János tervezi, hogy jövőre kiadja a 3 kötetesre tervezett tanulmány több, mint 1000 oldalas 2. kötetét, melynek különös aktualitást ad a dráma születésének 200. évfordulója. Munkásságát 1976-ban Szocialista Kultúráért miniszteri kitüntetéssel, 2001-ben Nagykanizsa Kultúrájáért, 2 éve Nagykanizsa Oktatásáért, illetve Zalai Prima Díjjal ismerték el.

Cserti Tibor, Lehota János és Papp Ferenc a tegnapi köszöntésen Fotó: Szakony Attila/Zalai Hírlap

Lehota Jánost ezt követően az egyesület elnöke, Cserti Tibor is méltatta, majd átadta részére a városvédők ajándékait, melyeket az ünnepelt a tőle megszokott szerénységgel köszönt meg.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában