Elemek, sütőolaj, nyomtató

2018.05.29. 11:30

Sok veszélyes hulladékot vittek a kanizsai gyűjtőakcióra

A város több pontján ingyenes veszélyes- és elektronikaihulladék- gyűjtési akciót tart a Viridis-Pannonia Nonprofit Kft. Legközelebb június 1-jén és 2-án kilenc helyszínen várják a lakókat.

Benedek Bálint

Szalai Bélától (balról) Hartai László és Orsós János vette át az olajat tartalmazó kannákat Fotó: Szakony Attila/Zalai Hírlap

A cél a hasznosítás

A cég 12 éve foglalkozik ezzel a tevékenységgel, s mivel évről évre egyre többen élnek a lehetőséggel, több napig számos helyszínen várják a lakosságtól a háztartásokban összegyűlt, elkülönítetten gyűjtött veszélyes és elektronikai hulladékokat.

– A korábbi évektől eltérően képmegjelenítő elektronikai hulladékokat (tévé, monitor) a gyűjtés során nem veszünk át, ezek leadására kizárólag a Vár utcai telephelyünkön biztosítunk lehetőséget – mondta Kazányi Gréta, a Viridis-Pannonia Nonprofit Kft. megbízott környezetvédelmi vezetője. – Az akció célja, hogy hasznosítani lehessen a háztartásokban képződő elektronikai hulladékokat, elemeket, akkumulátorokat, a fáradtolajat, valamint a használt sütőolajat, míg a festékmaradványok, lakkmaradékok, ezekkel szenynyezett csomagolóanyagok, illetve a mezőgazdasági vegyszermaradványok ártalmatlanítására alkalmas veszélyeshulladék- égetőbe vagy -lerakóba kerüljenek. Arra kérjük a lakosságot, hogy csak az azonosított és az általunk előre közzétett hulladékfajtákat hozzák el és adják át kollégáinknak. Ellenőrizetlenül ne hagyjanak hulladékot a kijelölt helyszíneken, amelyeket a közterület-felügyelet és a rendőrség az akció ideje alatt fokozottan figyel.

Szalai Bélától (balról) Hartai László és Orsós János vette át az olajat tartalmazó kannákat Fotó: Szakony Attila/Zalai Hírlap

Egyre tudatosabbak vagyunk

A szakember hozzátette: a korábbi évek tapasztalatai azt mutatták, hogy az emberek tudatosan élnek és sokat tesznek a környezetért, arra számítanak, hogy a gyűjtések során akár több mint tíz tonna veszélyes és ugyanennyi elektronikai hulladékot is leadnak.

– Igyekeztünk olyan, főleg hétvégi időpontokat megadni, amely mindenkinek megfelelhet – tette hozzá Kazányi Gréta – Ha valakinek az adott időpontokban még sincs lehetősége leadni a hulladékot, annak sem kell fél évet várnia a következő időpontig, hiszen a Vár utcai és a Tripammer utcai hulladékudvarunkban egész évben díjmentesen vesszük át ezeket.

Az Alsótemplom előtti parkolóban pénteken szinte egymás után érkeztek az emberek, hogy leadhassák az elkülönítetten gyűjtött veszélyes hulladékukat, sokan elmondásuk szerint a garázsból, a kamrák mélyéről kaparták elő a feleslegessé vált dolgokat.

– Hifitornyot, nyomtatót, elemeket, kábeleket és akkumulátorokat hoztam, ezeket mindig félrerakom, hogy egy ilyen akcióban leadhassam – fogalmazott Maczka Irén. – Rendkívül fontos, hogy figyeljünk a környezetünkre, ezért már az unokákat is arra neveljük, gyűjtsék szelektíven a hulladékot, hiszen ezzel hosszú távon megóvjuk a környezetet. Sajnos régebben nem tudtuk, hogy mit szabad eldobni, ezért szégyellem is olykor magam. Ha akkor rendelkeztünk volna ezekkel az információkkal, akkor elképzelhető, hogy most egészségesebb világ venne körül bennünket.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában