Kaptak egy Petőfi szobrot

2018.05.10. 11:30

Ha a közgyűlés támogatja, a kanizsai Petőfi utca elejére kerülhet a felajánlott alkotás

Újabb köztéri alkotással gyarapodhat a dél-zalai város, már csak megfelelő helyszínt kell keresni Túri Török Tibor szobrászművész által adományozott Petőfi szobornak.

Pásztor András

Balogh László képviselő (balról) és Bartal György a felajánlott Petőfi szoborral

Fotó: Szakony Attila/ Zalai Hírlap

A Petőfi mellszobor elhelyezésének ügyét Balogh László képviselő (Fidesz) vetette fel a legutóbbi városi közgyűlésen.

Mint kiderült: a Keszthelyen élő és alkotó szobrászművész felajánlását az motiválta, hogy annak idején a város kiásatta és eredeti helyén újraállította a trianoni Nagy-Magyarország Emlékművet.

– Túri Török Tibor szobrászművész először a Történelmi Vitézi Rend keszthelyi hadnagyával, Kustos Jánossal vette fel a kapcsolatot, aki megkeresett engem, majd jómagam az önkormányzat felé továbbítottam a felajánlást – mesélte Bartal György, aki egy ideje Babóchay utcai házában tárolja az alkotást.

Balogh László képviselő (balról) és Bartal György a felajánlott Petőfi szoborral
Fotós: Szakony Attila/ Zalai Hírlap

A szobor kültéri alkotásnak való

– A szobor magastűzű spanyol művészkerámiából készült, 1200 Celsius fokon égették, így különösen kemény, egyszóval kifejezetten kültéri alkotásnak való. A súlya is tekintélyes, a költőt ábrázoló mellszobor legalább 70 kilogramm. Az alkotó csupán azt kérte, hogy a szobor egy 140 centiméteres talapzatra kerüljön, s lehetőség szerint olyan helyre, ami kapcsolódik Petőfihez.

– Már most felvetődött néhány konkrét helyszín, például igazán impozáns lenne az alkotás a Petőfi utca elején lévő kis zöldterületen, a volt Petőfi-iskola előtt – említette Balogh László képviselő, aki hozzátette: reményei szerint a művészeti tanács is támogatja a szobor elhelyezésének ötletét.

Megköszönték a felajánlást

Mint azt megtudtuk: Dénes Sándor polgármester már válaszlevelet is küldött, melyben a polgármester köszönetét fejezi ki Túri Török Tibor szobrászművésznek a felajánlásért. A levélben egyebek mellett az is olvasható, hogy a szobor felállítását és annak javasolt helyszínét elviekben a főépítészi csoport is támogatja, hiszen szebb lenne a városkép. A további lépések érdekében Dénes Sándor polgármester személyes egyeztetést javasolt, ugyanakkor jelezte azt is, hogy a végső döntést a képviselő-testületnek kell meghoznia.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában