Brenner János tisztelete

2018.05.07. 11:30

Új üvegablak a zalalövői templomban – A vértanút ábrázolja

A május elsején boldoggá avatott Brenner János vértanúra emlékeztek szombaton délelőtt a város templomában.

Gyuricza Ferenc

Az új üvegablak Fotó: Gyuricza / ZH

A szentmisét Brenner József atya, az 1957-ben kegyetlenül meggyilkolt fiatal pap testvére, a vasvár-szombathelyi székeskáptalan nagyprépostja, és a helyi plébános, Horváth István Sándor közösen mutatta be. Az istentisztelet során felszentelték azt az új üvegablakot, amely Brenner Jánost, illetve a szintén vértanú Szent Tarziciuszt, a ministránsok és elsőáldozók, továbbá akolitusok védőszentjét ábrázolja. A veszprémi Perlaki József által készített üvegablak költségeit adakozásból a hívek teremtették elő.

Az új üvegablak Fotó: Gyuricza / ZH

- Tátott szájjal néztem, milyen természetességgel tudta megszólítani az embereket a testvérem – idézte fel emlékeit Brenner József a szentmise alatt. A nagyprépost nemcsak a fiatal pap meggyilkolásának körülményeit ismertette, de a kor szellemiségéről és az egyházat ért hátrányokról, üldöztetésekről is beszélt.

Brenner József (balra) és Horváth István Sándor Fotó: Gyuricza / zh

Brenner József kiemelte: a rábakethelyi plébánián kápláni beosztásban szolgálatot teljesítő testvérének azért kellett meghalnia, mert a fiatalokkal foglalkozott, az államhatóság pedig attól félt, hogy közvetlenségével és személyes példamutatásával eltéríti őket a kommunista eszméktől. Brenner Jánost nemcsak meggyilkolták – a testét 32 késszúrás érte -, de meg is gyalázták. A nyakára, a torkára tapostak, és a koponyáját bezúzták, ezzel is halálos sebeket ejtettek rajta.

A nagyprépost – aki a testvére meggyilkolásakor Lentiben szolgált káplánként – azt is elmondta: szüleit táviratban értesítették János haláláról. A tragédia december 14-ről 15-re virradó éjszaka, karácsony előtt történt. Szülei soha többé nem állítottak karácsonyfát, ugyanis az a gyilkosságra emlékeztette őket.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában