Semmi sem marad rejtve

2018.05.16. 15:00

Bővült a nagykanizsai közterületi térfigyelő kamera-hálózat

A dél-zalai város önkormányzata az elmúlt időszakban jelentős összegeket fordított a közterületi térfigyelő kamerarendszer bővítésére. Ennek köszönhetően például a településre bevezető utakat is megfigyelés alatt tudják tartani a rendőrség szakemberei.

Horváth-Balogh Attila

Dr. Molnár József nagykanizsai rendőrkapitány a térfigyelő kamerák képeit megjelenítő monitorfalat mutatja

Fotó: Szakony Attila/ Zalai Hírlap

Az újonnan felszerelt modern rendszámfelismerő kamerák és az adatok mikrohullámon történő továbbítása kivételesen jó minőségű képanyagot biztosít a rendőrség számára. Így aztán közlekedési szabályt sértő, vagy bűnelkövető nem marad rejtve az illetékesek előtt…

Pályázati pénzből

- 2003 év végén döntött úgy a város közgyűlése, hogy pályázatot nyújt be a Belügyminisztériumhoz térfigyelő kamerák elhelyezésére – bocsátotta előre dr. Molnár József ezredes, nagykanizsai rendőrkapitány.

- A pályázat nyert, s ennek köszönhetően a belvárosban 4 darab kamerát sikerült elhelyezni 2004 közepén. Ez volt Nagykanizsa első kamerarendszere. Körülbelül 5-6 évvel ezelőtt kért tőlünk az önkormányzat egy koncepciót a rendszer fejlesztésére. Ebben azt fogalmaztuk meg, hogy közel 150 kamera kellene ahhoz, hogy szinte a város egészét az ellenőrzésünk alá tudjuk vonni annak érdekében, hogy a kívülről rossz szándékkal érkezőket kiszűrhessük, illetve tudjuk, hogy egy-egy bűncselekmény elkövetése idején kik tartózkodnak az adott helyszín közelében.

Dr. Molnár József nagykanizsai rendőrkapitány a térfigyelő kamerák képeit megjelenítő monitorfalat mutatja
Fotós: Szakony Attila/ Zalai Hírlap

Dr. Molnár József jelezte: tavaly az önkormányzat hozzávetőleg 20 millió forintot költött arra, hogy újabb helyszínekre kerülhessenek kamerák. Ennek köszönhetően 13 új figyelőpontot alakítottak ki a város területén. Ez figyelőpontonként két fix kamera felszerelését jelenti, melyek révén a szakemberek egy területet, illetve útszakaszt két irányból is tudnak kontrollálni.

72 kamera figyeli a várost

- Az önkormányzat és polgármester úr rendkívül konstruktívan áll hozzá az ügy egészéhez, s teljes mellszélességgel támogatja, hogy Nagykanizsa biztonságát így is növeljük. A tavalyi bővítésnek köszönhetően a várost most 72 kamera figyeli – folytatta a rendőrkapitány.

- Ezen kívül az autóbusz-pályaudvaron is helyeztünk el 11 kamerát. A kamerarendszer által továbbított képanyag elemzéséhez szintén az önkormányzat támogatása révén új megfigyelő pultot, s több új monitort is beszereztünk. Nem mellesleg a város a figyelőszolgálat működtetéséhez további 5 millió forinttal járul hozzá évről évre. Hozzáteszem, a bővülő térfigyelő kamerarendszer lassan már eljut arra a szintre, hogy azt egy ember nem tudja kezelni, tehát vélhetően további kollégákat kell bevonni a munkába, s a megfigyelőpont is kinőtte a helyét. A jövőben ennek méltó elhelyezését is meg kell oldanunk.

Több sikeres rendőri akció köszönhető a kameráknak

A rendőrkapitány több, a térfigyelő-hálózat működése kapcsán végrehajtott sikeres rendőri intézkedésről is beszámolt. Mint elmondta: megesett, hogy egy buszmegállóban, padon ülő idős néni mellől a rendőrség látókörében lévő elkövető ellopta a táskáját. Ezt a kamera révén észlelte a figyelőszolgálatba beosztott kolléga, aki rögtön riasztotta a közelben lévő járőrpárost. Ők a helyszín közelében elkapták az elkövetőt, a néninek pedig visszaadták a táskáját – akinek egészen addig fel sem tűnt, mi történt vele…

De a kameráknak köszönhetően sikerült nagyobb tragédiát megelőzniük a rend őreinek, amikor beavatkoztak egy kibontakozó közterületi verekedésbe. A rendszerrel igen jól nyomon követhető a közlekedési szabálysértés (például záróvonal-átlépés, vagy épp a járdán kerékpározás) is, illetve nem utolsó sorban: kamerával figyelik a Csónakázó-tónál megújult kilátó bejáratát is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában