Vallás és turizmus

2018.04.07. 19:49

Teljesen megújul és látványosságokkal bővül a türjei templom

Felújított épület, toronykilátó, megelevenedő legenda, interaktív kiállítótér, gyógynövénykert, csokoládé-és sörmanufaktúra is várja majd a látogatókat a türjei templom épületegyüttesében. Az Árpád-kori épület és környezete a kormány támogatásával újul meg: nem csak vallási központ, hanem turisztikai attrakció is lesz.

Keszey Ágnes

Manninger Jenő, dr. Latorcai Csaba, Fazekas Zoltán Márton, dr. Virág Zsolt és Nagy Ferenc László a sajtótájékoztatón Fotó: A szerző

A türjei premontrei prépostság Árpád-kori templomának megújításáról szóló szombati sajtótájékoztatón dr. Latorcai Csaba helyettes államtitkár ismertette, hogy a kormány a hamarosan 900 éves, az oktatásban és szociális ellátásban is szerepet vállaló rend fejlesztéseit (12 projektet) több mint 14 milliárd forinttal támogat, ebből a türjei projektet több mint 3,1 milliárd forinttal.

Fotó: A szerző

–A templom még a tatárjárás előtt épült, épített örökségünknek egy olyan páratlan remekművéről van szó, amiről általában a magyar emberek méltatlanul keveset tudnak. Most lehetőség nyílik egy olyan programra, ami nem csupán az örökségvédelmi elveknek megfelelő műemléki fejlesztést tesz lehetővé, hanem hozzájárul az egész észak-zalai térség fejlesztéséhez: idegenforgalma és turizmusa fellendül és ezáltal munkalehetőséget is tudunk biztosítani az itt élőknek- mondta dr. Latorcai Csaba.

Manninger Jenő, dr. Latorcai Csaba, Fazekas Zoltán Márton, dr. Virág Zsolt és Nagy Ferenc László a sajtótájékoztatón Fotó: A szerző

A Gyümölcsoltó Boldogasszony prépostsági templom román stílusú épülete kívül-belül teljesen megújul, így a padozat, az orgona, a történeti berendezési tárgyak, a falfestések és a freskók is, melyek közül kiemelkedő a Szent László legendát ábrázoló ciklus. A beruházást- melynek célja, hogy a templom országos hírű vonzerő legyen – dr. Virág Zsolt, a Magyar Kastélyprogram Nonprofit Kft. vezetője, a türjei projekt menedzsere mutatta be.

Két év alatt teljesen megújul a türjei templom, ahol vallás-és művészetttörténeti érdekességek, vendégcsalogató látványosságok, élmények és ízek is várják majd az érdeklődőket

A freskóciklus három dimenziós animációs filmen elevenedik meg, az Árpád-kor művészetét, a templom történetét modern vezetőeszközök segítségével ismerhetik meg a látogatók, akik a környező tájat is megcsodálhatják majd a toronykilátóból. A templom melletti egykori majorság turisztikai attrakcióvá válik: fogadóépületet, ajándékboltot, kávézót és gyógynövénykertet alakítanak ki. A volt magtárépületben a i rend és a majorság történetét bemutató, kétszintes interaktív kiállító-és rendezvénytér létesül. Különlegességként helyi ízeken alapuló csokoládémanufaktúra és kézműves sörfőzde működik majd. A fejlesztés 2020-ban fejeződik be, eredményeként évente 35-40 ezer látogatóra számítanak.

Fotó: A szerző

A sajtótájékoztatón a beruházás jelentőségéről szólt Manninger Jenő országgyűlési képviselő, Fazekas Zoltán Márton premontrei apát és Nagy Ferenc László, Türje polgármestere is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában