Vigyázat, csípős!

2018.04.19. 10:53

Olyan erős a kanizsai kézműves mustár, mint Thury – El is nevezték róla

Talán még a híres Thury Györgynek, a kanizsai vár egykori kapitányának is kicsordulna a könnye, ha megkóstolná a róla elnevezett kézműves mustárt. A kanizsai gyártók ugyanis nemrégiben Thúry Ereje néven dobták piacra az extra csípős „krémet”.

Pásztor András

Szolnok Ferenc és Kulcsár Norbert négy éve kezdték el a kézműves mustárok gyártását. A helyi vállalkozás termékei hamar népszerűek lettek, sőt ma már nem csak a környéken, hanem hazai áruházláncok polcain is kapható a kanizsai kézműves mustár.

– Körülbelül 6-8 hónappal ezelőtt kaptunk felkérést az önkormányzattól, hogy kísérletezzünk ki egy extra erős, csípős mustárt – kezdte Szolnok Ferenc. – A legnagyobb szakmai kihívást nem is a csípősség előállítása okozta, inkább az, hogy ez az íz tartós maradjon, sok mustár ugyanis idővel sokat veszít az erejéből. Éppen ezért kicsit változtattunk a gyártástechnológián, melynek eredményeként néhány hónap alatt sikerült kikísérleteznünk egy olyan mustárt, ami vélhetően a legerősebb a hazai piacon.

S, hogy mennyire lett csípős a mustár? Arról a cég másik tulajdonosa, Kulcsár Norbert beszélt.

Nemeskürti László, a cég dolgozója éppen az új terméket címkézi fel Fotó: Szakony Attila/Zalai Hírlap

– Jómagam szeretem a csípős ételeket, de amikor megkóstoltam a Thúry Erejét, percekig köszörültem a torkom – fogalmazott a társtulajdonos. – Amúgy ez a mustár tökéletesen passzol a névadó mítoszához, köztudomású ugyanis, hogy Thúry György kora legjobb bajvívója volt, közel hatszáz párviadalon diadalmaskodott. A törökök nem ok nélkül nevezték őt dunántúli oroszlánnak.

A nemrég piacra dobott extra erős kanizsai mustárt elsőként a fővárosiak kóstolhatták meg az idei Utazás kiállításon, azóta pedig több guormet étterem is rendelt belőle.

– Természetesen a kanizsai önkormányzat is adott egy nagyobb megrendelést, úgy tudjuk, hogy idén a város napi programokra meghívott külföldi delegációk is kapnak belőle ajándék gyanánt – mesélte Szolnok Ferenc, aki elárulta: a jövőben szeretnék bővíteni palettájukat és a medvehagymás, tárkonyos, fokhagymás és extra erős mustár mellett, kézműves majonézt, illetve ketchup-ot is elkezdenek gyártani.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában