Magyar Érdemrend lovagkereszt

2018.04.05. 11:30

A PE Nagykanizsai Kampusz igazgatója, dr. Birkner Zoltán lovagkereszt kitüntetést kapott

A nemzeti ünnepen a Magyar Érdemrend lovagkereszt kitüntetésével ismerték el dr. Birkner Zoltán, a Pannon Egyetem Nagykanizsai Kampusz igazgatójának munkáját.

Benedek Bálint

Dr. Birkner Zoltán zseniális csapatot tudhat maga mögött az egyetemen, akik vevők az újításokra

Fotó: Gergely Szilárd/Zalai Hírlap

A szakember az innovációmenedzsment elméleti és gyakorlati területén folytatott kutatásai, valamint a kampuszon folyó oktatás és kutatás magas színvonalának biztosítása érdekében végzett munkája elismeréseként vehette át a díjat.

Közel két évtized munkája

Dr. Birkner Zoltánnal második „otthonában”, az egyetemen beszélgettünk.

- Több okból is örömteli ez a pillanat – fogalmazott az intézményvezető.

- A Pannon Egyetem terjesztett fel az elismerésre, persze nem személy szerint engem, hanem a közös tevékenységünket, amit a kollégáimmal végzünk. Mindenki tudja, egy fecske nem csinál nyarat. Az egyetemen belül megerősödött a kanizsai kampusz, az általunk végzett munka elérte azt a szintet, hogy Gerencsér András rektor méltónak talált arra, hogy felterjesszen bennünket. S szerencsére az Emberi Erőforrások Minisztériuma hasonlóan gondolkozott.

Az igazgató hangsúlyozta, a díj az elmúlt, lassan két évtizednek egyfajta összegzése. Az különösen érdekes lehet, hogy milyen markáns változások zajlottak az elmúlt néhány évben.

Dr. Birkner Zoltán zseniális csapatot tudhat maga mögött az egyetemen, akik vevők az újításokra
Fotós: Gergely Szilárd/Zalai Hírlap

- Az utolsó tíz év nagyon nehéz volt a felsőoktatásban – folytatta. – Rohamosan csökkent a hallgatói létszám hazánkban. Az addig viszonylag könnyű növekedési periódus után teljes újrarendeződés zajlik a magyar felsőoktatás piacán. Az elmúlt időszakban átszerveztük az életünket, próbáltuk megelőzni a piaci viszonyokat, hogy mire az a bizonyos változás megérkezik, addigra készen legyünk.

Büszke a kollégáira

Ezért dr. Birkner Zoltán különösen fontosnak tartotta az utolsó négy év döntéseit, s büszke a kollégáira, akik kivételes összefogást tanúsítottak. A munkatársak sok energiát fektettek abba, hogy az egyetem erős maradhasson.

- Azt mindannyian láttuk, hogy szükséges megerősíteni a tudományos hátterünket a nagyon piacorientált, érdekes tématerülettel, a vízzel – vélekedett az igazgató. – Ez nemcsak saját ötlet volt, Cseresnyés Péter államtitkár kérésére találkoztunk az egyik kanizsai cég vezetőivel. Ennek az eszmecserének a gyümölcse kölcsönös előnyökkel járó megállapodás lett. Az alapvető kérdések megvitatása után létrehoztuk a kutatóközpontot, a víz és szennyvízkezelő szakmérnök képzést. S remélem, elindulhatunk a nemzetközi szinten is izgalmas, teljesen új, angol nyelvű alapszakkal, melynek a bejelentésére már nem kell sokat várni.

Úgy tűnik, a kanizsai egyetem portfólió szélesítése töretlen. A lassan két évtizede népszerű informatikai képzéseket is tovább bővítik azért, hogy szélesebb kínálattal legyenek jelen a piacon.

Új laborhálózatot adnak át

- Hónapokon belül átadjuk az új laborhálózatot, amit az Emberi Erőforrások Minisztériuma oktatásért felelős államtitkárának, dr. Palkovics Lászlónak köszönhetünk – fűzte hozzá dr. Birkner Zoltán.

- Az informatikai szerkezetváltás pedig arról szól, hogy készülünk a negyedik ipari forradalomra. Ez annyit jelent, hogy a gyárak a jövőben digitalizálódnak. Azt modellezzük itt helyben Nagykanizsán, hogy mi vár a kis- és középvállalatokra ebben a régióban, s miként tudjuk majd informatikai tudással támogatni a folyamatot. A fejlesztéshez képzett szakembereket foglalkoztatunk, akiknek az lesz a dolga, hogy mérnökként és fejlesztőként részt vegyenek az ilyen típusú vállalati megrendelésekben.

Ismét erőteljes, nyitott piaci tudást hoztunk létre. S szintén az oktatásért felelős államtitkár segítségével hoztunk létre országosan egyedülálló, új informatikai szakot. Bizony eléggé sűrű időszak volt, de remélem, hogy ezek az eredmények, a vállalati megrendelések, valamint a hallgatói létszámbővülés oldaláról is megmutatkoznak majd ez év őszén. Ha ez így lesz, akkor a kanizsai intézmény folytathatja a kitűzött dinamikus fejlődést.

S, hogy mi lehet a távoli jövő?

Az igazgató optimista, úgy érzi, ha ezen az úton maradnak, s haladnak tovább, akkor nemzetközi pályaív látszik kirajzolódni. A számok azt mutatják, hogy a hazai piac szűkül, s ahhoz, hogy ezt ellensúlyozni tudják, készülnek az angol nyelvű képzések elindítására.

- Az elsődleges terv két év múlva egy alapszak meghirdetése kizárólag angolul, ha ez sikeres lesz, akkor három év múlva újabbakkal bővítjük a kínálatot – avatott a terveikbe dr. Birkner Zoltán. – Titkon azt remélem, hogy ázsiai hallgatóknak is, ugyanis a víztudomány érdekelheti az abból a térségből érkezőket. A kollégák felkészültsége zseniális, olyan csapattal dolgozhatok, akik készek a nemzetközi átállásra.

Szeretjük a kihívásokat, kicsit talán könnyebb dolgunk van, hiszen nem óceánjáró hajó vagyunk, hanem gyönyörű vitorlás, ami viszonylag gyorsan fordítható a tengeren.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában