Kitüntetések

2018.03.06. 11:30

Zalai elismerések a polgári védelem világnapján

Március elsején tartotta központi polgári védelmi ünnepségét a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság. A fővárosi rendezvényen negyvenketten vettek át miniszteri, illetve főigazgatói elismerést - tájékoztatta lapunkat a katasztrófavédelem.

Zalai Hírlap

Fotó: BM OKF

A jeles napot arra emlékezve tartják meg, hogy a Nemzetközi Polgári Védelmi Világszervezet 1972. március 1-jén alakult meg.

Húsz évvel később született döntés a polgári védelem világnapjának megrendezéséről. Magyarország is csatlakozott az akkori felhíváshoz.

Hazánkban 1935-ben született az első polgári védelmi törvény, amely a légoltalmi utasításokat rögzítette. Magyarország 1989-ben ratifikálta és hirdette ki az 1949. évi genfi egyezmény két jegyzőkönyvében foglaltakat. Ez kimondja a polgári védelem humanitárius jellegét, és azt határozottan elkülöníti a fegyveres erőktől. Az egyezmény a polgári védelem feladatai közé sorolja a katasztrófák veszélyeitől való megóvást, az életben maradás feltételeinek biztosítását.

Fővárosi ünnepség

A fővárosi ünnepségen dr. Bónyai Eszter tűzoltó ezredes, tervezési és védelmi igazgatási főosztályvezető beszédében emlékeztetett arra, hogy a polgári védelemnek történelme és hagyományai vannak, és bár az új kihívások, a növekvő társadalmi igények és a veszélyeztető hatások mentén többször változott a feladatrendszere, de alapvető célkitűzése, az életben maradás feltételeinek biztosítása változatlan.

Fotó: BM OKF

Az ünnepségen dr. Góra Zoltán tűzoltó vezérőrnagy, országos katasztrófavédelmi főigazgató miniszteri és főigazgatói elismeréseket adott át. Zala megyéből a katasztrófavédelem munkájának segítése, támogatása érdekében kifejtett kiemelkedő tevékenysége elismeréseként ajándéktárgyat adományozott dr. Babos Istvánnak, Zalaegerszeg Megyei Jogú Város közbiztonsági referensének.

A Zala Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóságon is megemlékezést tartottak a polgári védelem napján, ahol a légoltalmi liga és polgári védelem történetét és fejlődését mutatták be.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában