Életet menthet

2018.03.05. 08:00

Zalaháshágyon az elsősegélynyújtás alapjairól tartottak előadást

A végkimenetel szempontjából elemi fontosságú az elsősegélynyújtás, hiszen ezzel embertársunk életét menthetjük meg.

Gyuricza Ferenc

Skoda Szabolcs és Pál Sándor

Fotó: Gyuricza Ferenc

Többek között erről beszélt egy szombaton megtartott ismeretterjesztő előadáson Skoda Szabolcs mentőtiszt.

A helyi Nyugdíjas Baráti Kör által szervezett rendezvényen elsősegélynyújtásról szóló elméleti és gyakorlati ismereteket adtak át, többek között a mentőhívás szabályaival, valamint az újraélesztéssel kapcsolatos tudnivalókat osztották meg a jelenlévőkkel.

- Az egyszer már megszerzett ismeretek és készségek az idő múlásával nagyon gyorsan elhalványulhatnak – világított rá Skoda Szabolcs az előadás fontosságára, majd részletesen be is mutatta azokat az eseteket – idegen test légutakba kerülése, epilepszia, vérzéses sérülések és stroke -, amelyek a leggyakrabban megtörténnek.

Ezek egy részét képekkel, valamint videóbejátszásokkal illusztrálta, miközben részletesen elmagyarázta azt is, hogy mi a legfontosabb, elsődleges teendő, ha ilyen esetekkel találkozunk.

Skoda Szabolcs és Pál Sándor
Fotós: Gyuricza Ferenc

- Ha csupán mentési testhelyzetbe, vagy ahogy korábban neveztük, stabil oldalfekvésbe helyezzük az eszméletlen sérültet, már azzal az életét menthetjük meg – emelte ki az előadó, aki  Vercz-Vinkó Katalin mentőtiszttel és Pál Sándor szakápolóval bővítette a helyiek ismereteit a zalaháshágyi rendezvényen.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában