Ötvenmillió forint

2018.03.01. 15:30

Nehéz helyzetű anyáknak segítenének Nagykanizsán

Ötvenmillió forintot nyert uniós pályázaton a Nagykanizsai Református Egyházközség és a Nagykanizsai Református Gyülekezetért Alapítvány, melyből a nehéz helyzetű, gyermeküket egyedül nevelő édesanyáknak kívánnak támaszt nyújtani és esélyt teremteni.

Horváth-Balogh Attila

Hella Ferenc református lelkipásztor Fotó: Archív/Szakony

A programról Hella Ferenc, a nagykanizsai református gyülekezet lelkésze számolt be. Elmondta: a projekt a tervek szerint 24 hónapon át tart.

- A családok átmeneti otthonában élő édesanyák, édesapák felé szeretnénk fordulni, irányukban fogunk többféle formában szolgálni – mondta a lelkész. – Nyilván, a családok átmeneti otthonának vezetője, Hársfalvi-Gombos Viktória és az intézmény munkatársai mindent megtesznek azért, hogy az átmeneti otthon lakói nehéz élethelyzetükben se keseredjenek el, de azt gondoljuk, a segítségből soha nem elég. Ennek jegyében például úgynevezett hátránykompenzációs foglalkozásokat, rendezvényeket tartunk majd a bent lakóknak. Másrészt Hársfalvi-Gombos Viktória ötletéből szeretnénk egyfajta kis tankertet is kialakítani az otthon mellett, ahol a lakók hasznosan tölthetik el idejüket, s nem mellesleg legalább részben megtermelik a konyhára valót. A résztvevők ökogazdálkodást is tanulnak majd – ezt a tudást talán később is tudják majd hasznosítani. A célunk összességében az, hogy az egyházban lévő tudás és a gyülekezeti közösségben rejlő erő megnyilvánuljon az átmeneti otthon lakói felé.

Hella Ferenc református lelkipásztor Fotó: Archív/Szakony

Hella Ferenc hozzátette: a projektben azonban nem csak utóbbiak lesznek érintettek, hanem az egyházközség és az átmeneti otthon részéről azok is, akik tevőlegesen résztvevői a program megvalósításának, azaz egyfajta szervezetfejlesztés valósul meg. A projekt tartalmaz továbbá infrastrukturális elemet is, ennek keretében az otthonban közösségi teret alakítanak ki, a református parókián pedig a gyülekezeti termet és a vizesblokkokat újítják fel.

- Mindezen túl esélyegyenlőségi képzésre kerül sor, és prevenciós foglalkozások, életvezetési tanácsadások lesznek – jelezte a református lelkész. – Továbbá mentorokat is kiképzünk, akik hosszú távon is segíteni tudnak a rászorulóknak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában