Magyar Ápolók napja

2018.03.01. 09:00

Gratulálunk! Országos elismerés két kanizsai ápolónőnek!

A Kanizsai Dorottya Kórház két ápolónője, Filákné Gábor Erzsébet és Boros Károlyné példás munkáját ismerték el nemrégiben a Magyar Ápolók napja alkalmából.

Benedek Bálint

Filákné Gábor Erzsébet (balról) és Boros Károlyné az országos elismeréseikkel Fotó: Szakony Attila

A Magyar Ápolási Egyesület a fővárosi Duna Palotában ünnepelt, ahol Zala megyéből a két kanizsai ápolónő kivételes, a betegek érdekében végzett alapos munkáját, és elhivatottságát díjazták.

Filákné Gábor Erzsébet a szakmában töltött éveiről

Filákné Gábor Erzsébet 33 évvel ezelőtt asszisztensként kezdte a pályafutását a kanizsai kórházban. Ezt követően 1996-tól műtős szakasszisztensként, majd 2003-tól pedig szociális munkásként végzi munkáját. Szabadidejében is sokat tesz az intézményért, hiszen 2007-től – jelenleg is – a kórházi önkéntesek koordinációjáért felelős vezetőként aktív szerepet vállal a kórházi önkéntesek toborzásában, felkészítő oktatásában és a folyamatos képzésében. A fekvőbeteg ellátásában közel húsz fő önkéntes segíti az ápolókat.

Filákné Gábor Erzsébet a szakmájában eltöltött bő harminc év után is elégedett, és azt mondja, nem tudna más területen dolgozni.

- Számomra a betegápolás, az emberek megsegítése valamint az önkéntesek koordinálása jelenti a legnagyobb örömöt – mondta szerényen. – A miniszteri dicséret nagy megtiszteletést jelent, a Magyar Ápolási Egyesület helyi vezetőjeként igyekszem a jövőben is helyt állni.

Filákné Gábor Erzsébet (balról) és Boros Károlyné az országos elismeréseikkel Fotó: Szakony Attila

Boros Károlyné munkáját is díjjal jutalmazták

A szervezet megyei elnöke, Boros Károlyné Ilona pedig a tavalyi év során kiemelten foglalkozott Kossuth Zsuzsanna hagyatékával. Ezért épp az 1848-49-es szabadságharc tábori kórházainak főápolónője emlékére 1998-ban alapított díjat vehette át.

- Eredetileg nem is ápolónak, hanem inkább matematikusnak készültem – mesélte Boros Károlyné. – Azonban úgy alakult, hogy a Landler-gimnáziumba (ma Batthyány) mentem, ahol az egészségügyi osztályba kerülve azonnal beleszerettem a képzésbe, valószínűleg ebben a tanáraimnak is nagy szerepe volt.

Kolléganőjéhez, Erzsébethez hasonlóan nagyon szeret az emberek közelében lenni, érdekli a sorsuk, s természetesen segítene az elesetteken.

- Az érettségi után a kanizsai kórház belgyógyászatára kerültem ápoló és asszisztensként folyamatos műszakban dolgoztam – folytatta.

- Majd négy év munka után nem volt kérdés, hogy a főiskolán már a diplomás ápoló szakot választom. A gyakorlati időt többször a kórház pszichiátriáján töltöttem, ahol immár 1994 óta osztályvezető ápolóként dolgozom.

Boros Károlyné közel 12 éve a Magyar Ápolási Egyesület zalai elnökeként is tevékenykedik.

- Az egyesület célja, hogy az ápolást, mint hivatást megszerettesse a fiatalabb generációkkal, példaképeket állítson eléjük – fűzte hozzá a megyei vezető. – A küldetésünkhöz szorosan kötődik a Kossuth Zsuzsanna misszió elindítása. A magyar szabadságharc főápolónője születésének 200. évfordulójára tavaly kivételesen összetett programsorozattal emlékeztünk megyei szinten. A Kanizsai Dorottya Kórházban Kossuth emlékhelyet avattunk fel, fát ültetettünk, de találkoztunk a munkánkat segítő önkénteseinkkel is.

A szervezet tagjai a rendezvényekkel szerették volna felhívni a figyelmet, hogy az ápolók nincsenek egyedül, mindig számíthatnak a támogatásra. Ezen keresztül pedig felhívták az emberek figyelmét is az ápolók hivatására, annak sokszínűségére, erősítve a szakma presztízsét is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában