Négy foglalkozás alatt

2018.02.20. 10:00

A kosárfonás hasznos tudomány

Négy alkalomból álló kosárfonó tanfolyamot szervezett a községbe a Deák Ferenc megyei könyvtár támogatásával a helyi Nyugdíjas Baráti Kör. Az elmúlt hét péntekén már a második foglalkozást tartották.

Gyuricza Ferenc

Készülnek a kosarak a zalaháshágyi tanfolyamon. Balról Simon Ernő, Sahin-Tóth Péter oktató, Büki József polgármester, Darabos Lászlóné és Horváth Gyula Fotó: Gyuricza Ferenc

Több mint húszan próbálták a népi kismesterségekhez tartozó tevékenység fogásait ellesni az oktatóktól. Az első foglalkozásokon jobbára csak az alapokkal ismerkedtek az érdeklődők, de egy kétfülű használati kosarat – vagy ahogy a vidéken nevezik: silingát – még így is könnyedén el tudtak készíteni.

- Február elején kezdtük a tanfolyamot, az első foglalkozáson 28-an voltak, többségében helyből, de a szomszédos Ozmánbükről is volt érdeklődő – mondta a település polgármestere, Büki József. – Ez a tanfolyam mindenki számára hasznos lehet, hiszen faluhelyen állandóan szükség van egy-egy jó kosárra, amit ezután akár saját magunk is elkészíthetünk már.

A tanfolyam szervezését a Nyugdíjas Baráti Kör vállalta magára. A civil szervezet vezetője, Horváth Gyula végezte az igényfelmérést, majd ezt követően a Deák Ferenc megyei könyvtárral is egyeztettek, hiszen a kistelepülési ellátórendszeri programja révén a közművelődési intézmény is hozzájárul a költségekhez.

Készülnek a kosarak a zalaháshágyi tanfolyamon. Balról Simon Ernő, Sahin-Tóth Péter oktató, Büki József polgármester, Darabos Lászlóné és Horváth Gyula Fotó: Gyuricza Ferenc

- Az oktatókat Vas megyéből hívtuk, ugyanis voltak ismereteink arról, hogy ott már zajlottak hasonló foglalkozások – magyarázta tovább Horváth Gyula. – A tanfolyamot a hegyhátszentmártoni Sahin-Tóth Péter vezeti, de érkeztek segítők Iváncról is, köztük a falu polgármestere, Gyarmati Tibor, aki szintén közreműködik az oktatásban.

Horváth Gyula szólt arról is, hogy egy-egy alkalommal több órát töltenek a fonással, így reményeik szerint a záró foglalkozáson akár már bevásárlókosarakat is tudnak készíteni a résztvevők. Emiatt a hántolt vesszővel való munkát is szeretnék kipróbálni, ahhoz talán Lentiből szereznék be a szükséges alapanyagot.

- Hántolatlan vesszőt sokkal könnyebb biztosítani, itt a falu határában is számos fűzbokor található – egészítette ki az elhangzottakat a község polgármestere. – Még a Zala folyóig sem kell értük elmenni, így bárki hozzájuthat az alapanyaghoz, s a tanfolyam során megszerzett ismereteit később is hasznosíthatja.

Horváth Gyula kérdésünkre ismertette a Nyugdíjas Baráti Kör egyéb tevékenységeit is. Mint mondotta, céljaik közé tartozik a falu közéletének szervezése, ezért mind az önkormányzattal közösen, mind önállóan invitálják a helyieket a programjaikra.

- Egy héttel ezelőtt tartottuk a község farsangi rendezvényét, a minap pedig egy közös színházlátogatást szerveztünk Körmendre – részletezte az elnök. – Ez utóbbin 32 fő vett részt, ami a település létszámát tekintve  komoly érdeklődést jelent. A következő saját szervezésű programunk egy elsősegélynyújtással kapcsolatos előadás lesz, ezt március harmadikán tartjuk, s két mentős szakápoló, Vercz-Vinkó Kata, illetve Skoda Szabolcs lesz a vendégünk. Szintén márciusban rendezzük meg a szépkorúak napját, valamint egy számítógépes tanfolyam is indul a falunkban a következő hónapban.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában