Panaszözön

2018.02.19. 07:00

Csak akkor vágnak ki fákat Nagykanizsán, ha az eltávolításuk indokolt

Évről-évre azzal a panasszal keresnek meg minket a városlakók, hogy a városüzemeltetés szakemberei egészséges fákat vágnak ki a közparkokban. Néhányan már az idén is jelezték szerkesztőségünkben ilyetén vélekedésüket.

Horváth Balogh Attila

Varga B. Attila, a Via munkatársa egy kivágott fát darabol. Van, ahol a nagyra nőtt növényzet a légvezetéket veszélyezteti Fotó: Szakony Attila

Mikor vághatják ki a fát?

Nos, amit egy laikus egészségesnek hisz, az közel sem biztos, hogy az. Másrészt igen, egészséges fákat is ki kell vágni bizonyos esetekben – mondjuk, éppen a közelben lakók indokolt kérésére. A téli fakivágások zajlanak a városban, s alig indult el a munka, máris több panasz érkezett szerkesztőségünkbe. A Via Kanizsa Városüzemeltető Nonprofit Zrt. illetékeseit arra kértük, adjanak felvilágosítást a fakivágások rendjével, menetével kapcsolatban.

Varga B. Attila, a Via munkatársa egy kivágott fát darabol. Van, ahol a nagyra nőtt növényzet a légvezetéket veszélyezteti Fotó: Szakony Attila

– Valóban, évről évre futnak be hozzánk fakivágásokat ellenző vélemények – mások pedig azzal keresnek meg minket, hogy miért nem vágunk ki még több fát a városban. Ez is egy olyan feladat tehát, ahol nem lehet úgy dolgozni, hogy az mindenkinek jó legyen – bocsátotta előre Fitos István, a Via Kanizsa Zrt. vezérigazgatója.

– Fakivágásra általában kétféle módon kerülhet sor. Az egyik eset az, amikor kertészmérnök kollégánk, Konrád-Németh Cecília, aki folyamatosan figyelemmel kíséri a közterületi növényzet állapotát, helyzetét, észlel valamilyen növényegészségi, vagy egyéb problémát. Másik eset az, amikor a lakosság részéről érkezik bejelentés, melyben kérik egy, vagy több fa kivágását. A bejelentés a legkülönbözőbb indokokkal történik, melyek jogosságát a városüzemeltető kötelessége külön-külön megvizsgálni.

A fakivágás indokai között szerepelhet a fa házhoz való közelsége, amely veszélyt jelent az épületre – ez utóbbi leginkább a felújított lakótelepi társasházak esetében szokott jelentkezni, de jelentős számban fordul elő az is, amikor a közműveket veszélyezteti a túlnőtt fa, akár a gyökereivel, akár a koronájával. (Itt természetesen, a talajban futó víz- és gázvezetékekre, illetve villamos áram-, vagy a kommunikációs légvezetékekre is gondolok.) Ilyenkor sajnos értékes, egészséges fákat is ki kell vágnunk. Szükség esetén a közlekedésbiztonságot veszélyeztető, a közvilágítást zavaró, a magas felépítményű gépjárművek haladását akadályozó növényzettől is meg kell válnunk.

Konrád-Németh Cecília hozzátette: augusztusban, még a vegetáció alatt, amikor zöld a fák lombja, átfogó állapotfelmérés zajlik, mert ilyenkor látszik egyértelműen, hogy az egyes fák milyen kondicionális problémával küzdenek (kiszáradás, erős fagyöngy fertőzés, esetleg részleges koronaszáradás). Előfordulhat az is, hogy a fák veszélyt jelentenek a járókelőkre, a járművekre, esetleg más vagyontárgyakra.

Vannak kivételek

Fitos István hangsúlyozta: minden fakivágást engedélyeztetniük kell, kivéve azokat, amelyeknél jogszabály írja elő a növény eltávolítását. A kérelmet a helyi jegyzőhöz nyújtják be, de mivel a Via Kanizsa Zrt. önkormányzati tulajdonú gazdasági társaság, a döntésre a kormányhivatal egy másik hatóságot, pontosabban települési jegyzőt jelöl ki, aki engedélyezheti a fakivágást – éppen azért, nehogy az elfogultság gyanúja felmerüljön.

Fotó: Szakony Attila

– Előírás, hogy minden kivágott fát pótolni szükséges, azaz helyette újat kell ültetni, ezt a kiadott engedély is rögzíti – folytatta a vezérigazgató. – Tehát a városi faállomány darabszámra nem csökken. A legtöbb esetben a fát nem ugyanoda ültetjük (például, ha a közművek miatt kellett kivágni a növényt, nyilván, ugyanazt a helyzetet nem idézzük elő ismét), hanem a kivágás közelébe, vagy ha erre nincs lehetőség, akkor a város más pontjára. Igyekszünk olyan fajokat ültetni, amelyek a városi környezetet jól viselik, hiszen a faiskolai kínálat ezt ma már lehetővé teszi.

Mindkét szakember hangsúlyozta: mindenképpen fontosnak tartják, hogy az emberek megértsék, a városüzemeltetésben dolgozó szakemberek ok nélkül nem vágnak ki egyetlen fát sem, hiszen számukra is fontos az esztétikus, zöld környezet.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában