Barátság a természettel

2018.01.08. 10:23

Példaértékű a zalai zöld óvodák működése

Zala megyében a természetbarát, környezettudatos nevelésre már az óvodákban nagy hangsúlyt fektetnek, ezt jelzi a zöld óvodák munkaközösségének léte is, melyre az egész országban nincs példa. Nemrég újabb zalai óvodák nyerték el a természetbarát címet.

Horváth-Balogh Attila

A nagykanizsai Attila oviban a gyerekek ilyenkor madarakat etetnek Fotó: Horváth-Balogh Attila

A Földművelésügyi Minisztérium és az Emberi Erőforrások Minisztériuma megbízásából a Magyar Mezőgazdasági Múzeum és Könyvtár tavaly is meghirdette a Zöld Óvoda és az Örökös Zöld Óvoda címek kiosztását célzó nyílt pályázatot óvodák számára. Az eredményhirdetést szakmai program követte Budapesten, a Vajdahunyad várban, melyen a példaértékű zalai munkát mutathatta be a nagykanizsai Kovács Jánosné nyugalmazott óvodapedagógus, a Zalai Zöld Óvodák Munkaközösségének volt vezetője.

- Zala megye bemutatkozását részben az országban egyedülálló Zalai Zöld Óvodák Munkaközösségének működése indokolta – bocsátotta előre Kovács Jánosné. – Másrészt Sáringer-Kenyeres Tamásné, Kati, a Pedagógiai Oktatóközpontok elődjeként működő Zala Megyei Pedagógiai Intézet óvodai szaktanácsadója emléke, aki éppen 5 éve távozott közülünk – ugyanis ő nemcsak a Zala megyei Zöld Óvoda-hálózat elindítója, támogatója, hanem országosan is úttörője, lelkes kidolgozója volt e programnak. Azt gondolom, Zala megye joggal lehet büszke arra, hogy a 11 évvel ezelőtti 6 óvodával szemben 2017-ben már 53 Zöld Óvoda és 8 Örökös Zöld Óvoda működik. Idén pedig első nyertes pályázóként újabb 5 óvoda nyerte el a Zöld Óvoda címet: a borsfai Kisvuk Óvoda, a Búcsúszentlászlói Napközi Otthonos Óvoda, a zalaapáti Csupa Csoda Óvoda és Mini Bölcsőde Dióskáli Vadvirág Tagóvodája, a balatonszentgyörgyi Margaréta Óvoda, valamint a sümegcsehi Lurkó Óvoda.

Kovács Jánosné Fotó: Horváth-Balogh Attila

Kovács Jánosné jelezte: előadásában 5 zalai Zöld Óvoda jó gyakorlatát ismertette az ország számos pontjáról érkezett, több, mint 200 Zöld Óvodát képviselő kollégák előtt.

- A Lenti Napközi Otthonos Óvoda jó gyakorlata a „Legyen Egészség – Család, Óvoda (L.E.CS.O.) program, mely a család és az óvoda közötti együttműködési formák kiszélesítését, tartalmi megújítását célozta meg – folytatta. – A gyenesdiási óvoda fontos hagyománya a „Zöld Hetek” című, két héten át tartó környezetvédelmi programsorozat, mely a tavaszi jeles zöld napokhoz kapcsolódik. De említhetném még a zalakarosi óvodát, amely a népi hagyományok ápolását példaértékű módon összekapcsolta a modern környezettudatossággal az Őszi Vásár című rendezvényében. A Nagykanizsai Központi Óvoda Attila Tagóvodája óvodakertet alakított ki, melyben a gyermekek rendszeresen különféle tevékenységekben vesznek részt, melyek remélhetőleg jó pedagógiai hatással bírnak. A Kossuth téri tagóvodában pedig a környezeti nevelésen belül feldolgozandó témákat újszerű módon ültetik át a gyakorlati foglalkozásokba játékos, mesés foglalkozások keretében – például Szabó Gabriella óvónő zöld jeles napokhoz írott színdarabját adják elő a nevelőtestület tagjai interaktív formában, a gyermekek bevonásával. Látható tehát, hogy a zalai zöld óvodákban a környezet- és természetvédelemmel kapcsolatos sokrétű ismeretanyag átadása zajlik a gyerekek bevonásával, igen változatos formákban. Abban bízunk, hogy munkánk révén a felnövekvő nemzedékek újra közelebb kerülnek a földhöz, a kerthez, a velünk élő környezethez – zárta mondandóját Kovács Jánosné.

A Nagykanizsai Központi Óvoda Attila Tagóvodájának kis nebulói a mostani enyhe időjárású napokat is természeti környezetük megfigyelésével, az állatokról való gondoskodással töltik. Ott jártunkkor is madarakat etettek és nagyítóval vizsgálták a kerítés melletti tujafácskák lombozatát, rovarok, egészen pontosan bodobács (egy ismert poloskafajta) után kutatva.

A nagykanizsai Attila oviban a gyerekek ilyenkor madarakat etetnek Fotó: Horváth-Balogh Attila

- Óvodánk nem csak Örökös Zöld Óvoda, hanem Zöld Óvoda Bázisintézmény is, 2014 óta minősített referencia intézményként működünk – bocsátotta előre Domina Erika tagintézmény-vezető. – Bázisintézményként a célunk a fenntarthatóság pedagógiájának terjesztése a térség óvodái körében, bekapcsolásuk a Zöld Óvoda hálózatba, szemléletformálással, jó gyakorlataink bemutatásával segítjük szakmai munkájukat. Óvodánkban zöld szigetet, fűszerkertet, veteményest alakítottak ki a kollégák a korábbi években, gyümölcsfákat, szőlőtöveket gondoznak, melyek révén a gyerekek játékos formában ismerkedhetnek meg a kerti munkálatokkal. Kertünk madár- és pillangóbarát, ahol etetők és itatók várják tollas barátainkat, különféle megfigyeléseket tudunk végezni, megfelelő eszközökkel, például nagyítókkal, bogárgyűjtőkkel is rendelkezünk ehhez. Azt gondoljuk, hiányt pótló a természethez közel álló szemlélet kialakítása itt, egy kifejezetten urbánus környezetben, tömbházak környezetében. Nagyon fontos, hogy az itt élő családok környezettudatossá váljanak, ezt szeretnénk elősegíteni a gyermekeken keresztül – s erre törekszik az ország valamennyi zöld óvodája.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában