Örülhetnek a horgászok

2018.01.25. 14:00

Szép, méretes pontyok kerültek a Csótóba

Új lakókkal gazdagodott csütörtökön a városhoz közeli tó, amelybe ezúttal harminchárom mázsa halat telepítettek.

Szabó Zsófia

Somogy megyéből érkeztek régi katonai teherautóval a konténerekbe „csomagolt” pontyok. Közel negyven kilométert utaztak, mire megérkeztek a Csónakázó-tóhoz, ahol már lelkes horgászok várták a leendő kifognivalókat. Ezúttal is a tó halgazdálkodási jogáért felelős Vasutas Horgász Egyesületet dicséri az új halállomány telepítése. Németh László elnök elmondta: ezúttal békés hal, ponty került a negyvennégy hektáros tóba. Később kerül majd ragadozó, süllő a vízbe.

Fotó: Szakony Attila

A békés halakra február 5-ig horgászati tilalom vonatkozik, a ragadozókra viszont nem.

– Átlagosan 2,2 kilogrammos halakkal gazdagítottuk a tavat, amik nem kicsik, hanem méretes példányok. Azonban ezeknél jóval nagyobbak is telepítésre kerültek – jegyezte meg az egyesület elnöke. Hozzátéve: április végén úgynevezett bojlis-versenyt rendeznek a tónál, ami kimondottan a nagy méretű halak kifogására irányul. Ezért a mostani telepítésnél tíz kilogrammot meghaladó tömegű halak is érkeztek, hogy kedvezzenek a bojlis-pecásoknak is.

Fotó: Szakony Attila

– Két millió forintba került az idei első haltelepítés, ami valóban nem olcsó – folytatta. – Ám mivel tervszerű gazdálkodást folytatunk, így lesz még idén telepítés, áprilisban és ősszel. Csuka, süllő illetve további ponty kerül a tóba ebben az évben.

Az egyesület elnöke érdekességként megemlítette: a koncepciójuknak megfelelően, békés halak esetén, évente 90-100 mázsát telepítenek a vízbe. Azonban a hal „hiánycikk” lesz idővel, amelynek oka lehet többek közt, az ÁFA-csökkentés, illetve, hogy némileg „visszatartják” a kínálatot a termelők.

 

Szerencsére, a Csótó horgászainak nem kell ettől tartaniuk, mert a Vasutas Horgász Egyesület haltermelővel kötött szerződésének és kapcsolatrendszerének köszönhetően mindig lesz utánpótlás a tóban.

– Nagyon népszerű a horgászok körében a tó – fűzte hozzá Németh László. – Folyamatosan bővül a létszámuk. Sokan messziről érkeznek, csak azért, hogy a Csótón horgásszanak.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában