Bíznak a bogyókban

2018.01.31. 17:20

A Mura Program révén áfonyaközpont lehet Nagyrécse

Akár a hazai áfonya, feketeszeder, illetve málna fogyasztás teljes egészét is képesek lesznek megtermelni azok a helyi családi gazdaságok, amelyek a Mura Programnak köszönhetően ezidáig közel egy milliárdos technológiai fejlesztésbe kezdtek.

Pásztor András

Hivekovics Ákos (jobbról) Vasics Márton (balról) készülő áfonyaültetvényét mutatja. A helyszínen Cseresnyés Péter, a Mura Program miniszteri biztosa (középen) tegnap közös tájékoztatót tartott a termelőkkel az eddigi beruházásokról, melyek értéke meghaladja az egy milliárd forintot Fotó: Szakony A.

Minderről tegnap Nagyrécse határában, a legújabb áfonya- és málnaültetvény közelében tartott tájékoztatót Cseresnyés Péter, a Mura Programért felelős miniszteri biztos, illetve a helyi termelői közösséget képviselő Hivekovics Ákos és Vasics Márton.

– Ez a nagyrécsei termelői közösség a Mura Program agrár pillérének fontos zászlós hajója – fogalmazott Cseresnyés Péter miniszteri biztos, aki hozzátette: a Mura Program nem egy elkülönített keretösszeg szétosztásáról szól, sokkal inkább egyfajta lehetőséget nyújt különféle pályázati források elnyeréséhez, melyek révén újszerű, s modern technológiák honosodhatnak meg a térségben. – Ám, a bogyós és különlegesebb gyümölcsök, például a kivi termesztésén, illetve értékesítésén túl, azt is szeretnénk elérni, hogy a Mura Foods brand alatt gourmet ételkülönlegességek is készüljenek az alapanyagok felhasználásával, erősítve ezzel a térség turisztikai vonzerejét is.

Hivekovics Ákos (jobbról) Vasics Márton (balról) készülő áfonyaültetvényét mutatja. A helyszínen Cseresnyés Péter, a Mura Program miniszteri biztosa (középen) tegnap közös tájékoztatót tartott a termelőkkel az eddigi beruházásokról, melyek értéke meghaladja az egy milliárd forintot Fotó: Szakony Attila

A 12 helyi termelőt tömörítő közösség jövőbeli terveiről Hivekovics Ákos beszélt. Mint mondta: pár éven belül 65 hektáron szeretnének körtét és különféle bogyós gyümölcsöket – áfonya, feketeszeder, málna, szamóca – termeszteni, ráadásul úgy, hogy az import termékeknél jobb minőséget állítsanak elő.

– Keressük azokat a piaci réseket, ahová be tudunk férkőzni, így a nagy áruházak mennyiségi és minőségi elvárásai mellett arra is odafigyelünk, hogy kitoljuk a gyümölcsök szezonját – magyarázta Hivekovics Ákos.

A konkrét beruházásokról Vasics Márton adott tájékoztatást. Mint mondta: rövidesen elkészül egy két hektáros, fóliasátrakkal fedett áfonyaültetvény, illetve készül egy, további bogyós gyümölcsök – szamóca, málna – termesztésére is alkalmas úgynevezett CRAVO-ház, ami a speciális fóliának köszönhetően alkalmas klímát teremt ezen gyümölcsök számára. A beruházás további elemeként az ültetvények közelében elkészült egy öntözőtó, illetve egy jelentős kapacitású hűtőházzal is gyarapodik a termelői közösség, melynek tagjai pár éven belül 100-150 főnek biztosíthatnak majd szezonális jellegű munkát.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában