Kikapcsolódás

2018.01.29. 10:00

Ilyen volt a kolbásztöltők murija Szentpéterúron

A tavalyi sikeren felbuzdulva kolbásztöltő versenyre hívta a baráti civil szervezeteket a helyi polgárőr egyesület, a szombati vetélkedő alapanyagát a pénteki disznóölés szolgáltatta.

Fincza Zsuzsa

A zalaapáti foci barátok Hétfő STE alakulata itt még csak reménykedik az első helyben. A képen Besze András, Fehér Csaba, Póczak Béla, Szvoboda Sándor, Pozsegovits Balázs és Tüttő Balázs Fotók: Fincza

Így aztán nem kellett korgó gyomorral nekiveselkedni a csapatonként 5 kiló hús feldolgozásának, így sok „disznósággal” enyhítették éhségüket a versenyzők.

- Ne nevezzük versenynek az ilyen találkozókat! – javasolta Balogh József, a Fleisch-Hús Kft. ügyvezetője, a szakértő zsűri tagja. – A versenyen mindig van győztes és vesztes, itt pedig csak nyertesek lesznek. Legyen ez inkább egy hagyományőrző seregszemle!

A kolbásztöltő alakulatokban ettől egy fikarcnyit sem lanyhult a versenyszellem, a tavalyi csatározás győztese, a helyi Fürge Ujjak Kézimunka Szakkör az idén sem akarta alább adni, a többiek pedig revansra készültek.

Sőt, igazi Királyok, Királynék is neveztek a megmérettetésre, ők, „Família Kft.” néven a szentpéterúri szervezőket képviselték.

Kati Királyné saját sütésű sajtos pogácsával és diós sütivel kínálta a vendégeket, s mielőtt lepisszegték volna, elárulta a családi titkot: a kolbászba való fűszereket egy kevés vízzel összekeverik és a szószszerű masszát dolgozzák bele a húsba.

A szomszéd kisváros csapata szerényen meghúzta magát a sarokban, s „Pacsai parasztok” néven neveztek a versenybe. Böllérjük, Gombos László a befejezésnek is megadta a módját: mangalica zsírban párolta-sütötte meg az ősi recept alapján töltött kolbászt.

A zalaapáti foci barátok Hétfő STE alakulata itt még csak reménykedik az első helyben. A képen Besze András, Fehér Csaba, Póczak Béla, Szvoboda Sándor, Pozsegovits Balázs és Tüttő Balázs Fotók: Fincza

Tudták, hogy Reziben kolbászból a kerítés? Legalábbis a dekorációjuk szerint: a kolbászból formált házaspár zsemlyemalackáit füstöltkóbi-kerítés ölelte körbe.

A Járfás Andrea, a zalaegerszegi Báthory-szaközépiskola szakács szaktanára, Balogh József és Léránt Józsefné, a szentpéterúri iskolakonyha főszakácsa alkotta zsűri nem is maradt iránta közömbös, s a Rezi Rizlingország szőlészeti és hagyományőrző egyesületének standját különdíjjal jutalmazta. Amúgy nem voltak könnyű helyzetben az ítészek, nem csak végigkóstolták az összes kolbászt (a szaktanár nyersen is), arra is figyeltek, hogy hagyományos alapanyagoktól készült-e a versenymű, megfelelő volt-e a sütés, és mindezt odaillő hozzávalókkal tálalták-e. E szempontok alapján a képzeletbeli dobogó harmadik fokára a Pacsai parasztok, a másodikra a Família Kft., a legmagasabbra pedig a zalaapáti focibarátok Hétfő STE formációja állhatott. Amúgy a zsűri hosszas és építő jellegű vitát követően valamennyi versenyművet kiváló osztályzattal jutalmazott, s a többi résztvevő: a szentpéterúri Fürge Ujjak, a Pölöskei Polgárőrök, a zalaszentmihályi Nóta és Népdalkör is elismerő oklevelet kapott.

Nehéz helyzetben a zsűri: Járfás Andrea, Balogh József és Léránt Józsefné – figyeltek az ízre, s a tálalás minőségére is

Pálfi József, Szentpéterúr polgármestere elmondta, az önkormányzat maximálisan támogatja a civil szervezeteket, hiszen ők azok, akik képesek összetartani, mozgalmassá tenni a település közösségi életét.

Garai József, a polgárőr egyesület elnöke hozzátette, a 84 fős csapatuk a mindennapos, évi összesen több mint 3 ezer óra szolgálat után megérdemli a hasonló vidám rendezvényeket, amelybe aztán bevonják az egész falu népét.

Zobbné Szummer Mónika vezetőségi tag úgy is, mint a falu könyvtárosa, a kulturális rendezvények főszervezője a hagyományőrző vetélkedést vidám műsorral színesítette, melyben bemutatta tudását a kézimunka szakkör énekkara, a fiatalok táncköre – az utóbbiak produkciójába bekapcsolódtak a vendégek is

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában