Konfliktuskezelés

2018.01.08. 19:37

Két fél közt mediálni-nemzetközi pedagógiai tréning Bakon

„Formáljuk át az európai iskolák légkörét az erőszakmentes kommunikáción alapuló kortárs mediáció révén.”

Arany Horváth Zsuzsa

A baki hetedikes diákok fogadták a nemzetközi pedagógus csoportot: Harmath Réka a portugál, Németh Dorottya a magyar, Molnár Bálint a finn, Csarankó Alexander a török és Fitos László Vencel az olasz zászlóval

Fotó: Katona Tibor

A fenti címmel európai forrásból, az Erasmus program keretében indult nemzetközi pedagógiai tréning, amelyben öt országból kiválasztott iskolák vehetnek részt, köztük a baki Göcsej Kapuja Általános Iskola.

A tavaly kezdődött közös munka tegnap ért Bakra, ahol portugál, finn, olasz és török tanárok, pedagógiai szakemberek és a pályázatot elindító makói társiskola munkatársai két napon keresztül tanulmányozzák a gyakorlatban az – amerikai Marshall Rosenberg által kidolgozott – erőszakmentes kommunikáció (EMK) általános iskolai keretek között megvalósítható elemeit.

Bakon a módszert tíz éve alkalmazzák.

A tréning ünnepi megnyitóján először a baki Pántlika Táncegyüttes gyermekcsoportja mutatott be magyar néptáncot a lelkesen videózó külföldi résztvevőknek, majd Garamvölgyi György iskolaigazgató, Vigh László országgyűlési képviselő és Molnár Károly polgármester köszöntötte az angol nyelven zajló EMK-tréning résztvevőit. (Utóbbi két beszédet Reizer Ferencné, az iskola angoltanára, az esemény moderátora fordította, az igazgató angolul beszél vendégeikkel.)

Vigh László jelentősnek nevezte a programot, kiemelve, az ember életében nagyon fontos szerepet játszik az, hogy hogyan beszélnek vele a szülei, miképp szólnak hozzá a tanárai. Elmondta, ő maga nagyon kicsi faluból, kicsi iskolából juthatott el a Parlamentbe, amit, mint jelezte, többek között Garamvölgyi Györgynek is köszönhet.

A baki hetedikes diákok fogadták a nemzetközi pedagógus csoportot: Harmath Réka a portugál, Németh Dorottya a magyar, Molnár Bálint a finn, Csarankó Alexander a török és Fitos László Vencel az olasz zászlóval
Fotós: Katona Tibor

Mindezzel kifejezte, „bárki bárhova elérhet kitartással és szorgalmas munkával”. Molnár Károly, a község első embere az iskola vezetéséről, igazgatójáról szólt, hiszen a sokéves munkájuk eredményeképpen kerülnek most fel a nemzetközi szakmai térképre. Úgy vélte, az a járható út, ha tiszteletben tartjuk egymás kultúráját, és a klímaváltozás, a szegénység és az erőszak ellen együtt teszünk. Az ünnepi megnyitó végén az EMK-t használó baki tanárok mutatkoztak be.

Az európai országokból érkezett 13 résztvevő délután angol nyelvű megbeszéléseken osztotta meg tapasztalatait a többiekkel, ma pedig a baki gyerekek mediáló – azaz két, konfliktusba került fél közti – közvetítő ismereteit, készségeit, gyakorlatát láthatják a szintén angol nyelvű bemutató órákon, amelyeket Béresné Simon Eszter vezet.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában