Táncoltak

2018.01.01. 20:00

Fergeteges évzáró a Penderülj Táncműhelynél

Túlzás nélkül: hetedhét országra szóló fergeteges előszilveszteri táncházat tartott szombaton este a hét éve született Penderülj Táncműhely az egykor szebb napokat látott Kiszöv székház Kazinczy téri nagytermében.

Arany Gábor

Fotó: Katona Tibor

Bemelegítésként Németh Dénes és zenekara Mezőségből származó talpalávalót húzott; magasra libbent a szoknya, hangosan szólt a csizma talpa, de még az öreg parketta is megindult a vérpezsdítő ritmusra. Az estébe a tánc, no és a finom falatok, kortyolnivalók mellé befért még előadás a téli ünnepkörről Nagy Béla fafaragónak köszönhetően, illetve a regölés bemutatása fiatalok által, és moldvai karácsonyi népdalok, Tóth Csenge interpretálásában.

Fotó: Katona Tibor

- A néptáncot, a folklórt kedvelő fiatalok és idősek alapították ezt a táncműhelyt. Olyanok, akik együttesben már nem akarnak táncolni és rendszeresen fellépni, hanem a táncot inkább szórakozásnak tekintik – magyarázta a műhely szakmai vezetője, Kiss Norbert. – Saját kedvünkre táncolunk, heti egy-két próbával tanítjuk több csoportban, tanfolyamszerűen kezdőknek és haladóknak a Kárpát-medencei táncokat. Vannak köztünk tízévesek és hatvanasok is – tette hozzá Samay Zsófia, a műhely egyik vezetője. – Az a célunk, hogy bemutassuk, a paraszti kultúrában a néptánc a szórakozás eszköze volt – magyarázta Kiss Norbert.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában