Tűzvédelem

2017.12.20. 09:27

Előzzük meg a lakástüzeket!

Tájékoztatót tartottak a Zalaegerszegi Hivatásos Tűzoltóparancsnokságon, annak érdekében, hogy a jövőben tovább csökkentsék a halálos áldozatot követelő lakástüzek számát a megyében.

Zala Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság

Fotó: Szakony Attila

Horváth Szabolcs tűzoltó alezredes, a Zalaegerszegi Katasztrófavédelmi Kirendeltség tűzoltósági felügyelője és Tóth András tűzoltó őrnagy, hatósági osztályvezető a halálos tűzesetek megelőzésével kapcsolatban tartottak tájékoztatót-adta hírül a Zala Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság. 

Mint arról korábban beszámoltunk, a hétvégén Zala megyében is történt halálos lakástűz.

Az ilyen jellegű tűzesetek nagy része hátrányos helyzetű, rossz sorsú és sok esetben idős embereknél következik be, így fontosnak tartották az előadók, hogy a megyeszékhely Gondozási Központja mellett a Vöröskereszt és a társasházakat fenntartó társaságok képviselői is részt vegyenek az eseményen.

A lakástüzek leggyakoribb forrásáról a nyílt láng használatáról is szólt a tűzoltósági felügyelő. Felhívta a jelenlevők figyelmét, hogy a tüzelő és fűtőberendezések helytelen használatával otthonunk és szeretteink biztonságát tesszük kockára.

Az alezredes kitért a szén-monoxid veszélyeire, felhívva a figyelmet a mérgezés jeleire. Elhangzott: a szén-monoxid mérgezés leggyakrabban a fürdőszobában fordul elő, ahol a vízmelegítők gyorsan elhasználják a helyiség levegőjét, s oxigén hiányos állapot léphet fel. A szén-monoxid-érzékelő és a tűzoltókészülék is jó szolgálatot tehet a háztartásokban.

Az előadók tájékoztatást adtak arról is, hogy a régi építésű házak elektromos hálózatát nem a mai kor terheléséhez tervezték. A mikrohullámú sütők, a klímaberendezések, a mosó-, szárító- és mosogatógépek túlterhelhetik a korszerűtlen hálózatokat és ezek együttes, megszakítás nélküli használata miatt az elektromos tüzek száma is megnövekedett.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában