Oktatás

2017.11.08. 09:58

Nem elsősorban döntéshozó, inkább segítő a kanizsai tankerületi központ

Nagykanizsa – Intézményeivel és azok vezetőivel valódi partnerségre épülő kapcsolatot alakított ki az elmúlt időszakban a Nagykanizsai Tankerületi Központ.

Horváth-Balogh Attila

Magyar Ferenc az intézményvezető kollégákkal Fotó: Gergely Szilárd

Ezt Magyar Ferenc, a központ igazgatója jelentette ki azon a sajtóbeszélgetésen, amit a minap tartott, értékelve a tankerületi központ elmúlt egy évét. Az eseményen részt vett négy intézményvezető is a tankerülethez tartozó nagykanizsai, letenyei és keszthelyi járásból. Krasznai Tamásné, a keszthelyi Zöldmező Utcai Általános Iskola, Szakiskola, Kollégium és EGYMI intézményvezetője, Suhai Zsolt, a nagykanizsai Palini Általános Iskola intézményvezetője, Balogh László, a szintén nagykanizsai Batthyány Lajos Gimnázium igazgatója, valamint Bedő Helén, a borsfai Fekete István Általános Iskola intézményvezető-helyettese ugyancsak megosztotta tapasztalatait a hallgatósággal.

Magyar Ferenc az intézményvezető kollégákkal Fotó: Gergely Szilárd

Magyar Ferenc elöljáróban elmondta: a Nagykanizsai Tankerületi Központ, mint önállóan gazdálkodó költségvetési szerv 2016 november 30-án jött létre. Illetékességi területén 52 önálló jogi személyiséggel rendelkező köznevelési intézmény található, melyekben 11801 gyermek tanul. A tanulók 63 százaléka általános iskolás, 16 százaléka gimnazista, 2 százalék egységes gyógypedagógiai módszertani intézménybe jár, 19 százalék pedig művészeti oktatásban vesz részt. Az intézményekben összesen 1278 pedagógus dolgozik, a nevelő-oktató munkát közvetlenül 122 fő segíti, a technikai dolgozók létszáma 238 fő.

- Az elmúlt egy év legnagyobb eredményének azt tartom, hogy valódi partnerségen alapuló kapcsolatot sikerült kialakítanunk az intézményekkel és az intézményvezetőkkel – folytatta Magyar Ferenc. – Azt gondoljuk, a tankerületi központ nem elsősorban döntéshozó és irányító szerepet lát el, sokkal inkább segítő partnerként áll az iskolák önálló munkája mögött és a legmesszebbmenően támogatja a működésüket. Az intézményvezetőkkel napi szintű konstruktív kommunikációt folytatunk, a személyes kapcsolattartásra fokozott figyelmet fordítunk.

Magyar Ferenc ennek kapcsán arról is beszélt: nem csak az intézményvezetőkkel, hanem az érintett települések polgármestereivel és a civil szervezetekkel is jó kapcsolatra, szoros együttműködésre törekszenek.

A tankerületi igazgató azt is elmondta: a központ 7,7 milliárd forintos költségvetéséből idén mintegy 50 millió forintot fordíthattak az intézmények nyári karbantartására, azóta pedig további 31 milliót költöttek hasonló célokra az intézményvezetőkkel egyeztetve. Magyar Ferenc szerint ekkora forrás korábban nem jutott ilyen jellegű beruházásra.

- Az energiahordozók, illetve a nyomtatók, telefonok, bútorok beszerzését megversenyeztettük, és a legolcsóbb alternatívát választottuk – tette hozzá az igazgató. – Ily módon jelentős, 10-40 százalékot sikerült megtakarítanunk, amit természetesen, az intézmények fenntartásába forgatunk vissza.

Elmondta még továbbá, hogy más tankerületi központokkal is keresik a kapcsolatot, hogy a jó gyakorlatokat átvehessék tőlük. A Nagykanizsai Tankerületi Központ különböző szakos pedagógusai pedig elkezdtek munkaközösségeket szervezni, melyek szintén azt a célt szolgálják, hogy az oktató-nevelő munkát még inkább összehangolják, illetve a jó gyakorlatokat átvegyék egymástól a kollégák. A munkaközösségek szakmai konferenciákat szerveznek, az idei tanévben a tehetséggondozás, az iskolai agresszió, megyénk jeles történelmi személyiségei, az informatika szerepe a zeneoktatásban és az iskolapszichológia új útjai témaköröket járják körül a kollégák egy-egy alkalommal. Magyar Ferenc jelezte, szeretnék, ha a nagykanizsai tankerület országos figyelemre érdemes szakmai konferenciaközponttá válhatna. Balogh László ötlete révén pedig megalakulóban van az intézményvezetők klubja, mely nem egyfajta igazgatói értekezletként működne, sokkal inkább szakmai közösségként.

- Továbbá igyekszünk odafigyelni az utánpótlásra is, a fiatal, pedagógusképzésben résztvevő leendő kollégákat felkeressük és felhívjuk a figyelmüket arra, hogy miért is érdemes a Nagykanizsai Tankerületi Központ intézményeibe jönni dolgozni – említette végül Magyar Ferenc.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában