Kirándulás

2017.11.10. 13:00

Műhelytúra Zalában

Öt zalai kézművesműhelyt érintő ökoturisztikai útvonallal ismerkedhettek csütörtökön szakemberek, egy horvát-magyar együttműködésben megvalósuló projekt keretében.

Magyar Hajnalka

A tanulmányi kirándulás résztvevői megismerkedtek a Gébárti Kézművesek Házával is, ahol jellegzetes göcseji fogásokból álló ebéddel várták őket Fotó: Pezzetta Umberto

Az uniós forrásból életre kelő turisztikai újdonság olyan kézműves bázisokat köt majd össze horvát és magyar területen, amelyek természetes alapanyagok felhasználásával teremtenek értéket. A projekt vezető partnere a Zala Megyei Népművészeti Egyesület, a horvát társak: Koprivnica és Medimurska megye.

A tanulmányi kirándulás résztvevői megismerkedtek a Gébárti Kézművesek Házával is, ahol jellegzetes göcseji fogásokból álló ebéddel várták őket Fotó: Pezzetta Umberto

A csütörtöki tanulmányi kirándulás a magyar oldali műhelyeket, valamint a Lentiben és a megyeszékhelyen létesülő, az útvonalat kiadványokkal és a mesterek munkáival népszerűsítő infopontokat mutatta be. Az egész napos ismerkedő körúton a horvát partnerek mellett turisztikai szakemberek és újságírók vettek részt.

A bemutató körút érintette Hácskó Imréné hetésivászon-szövő műhelyét Lentiben, Dulics Margit kosárfonójét ugyanott, Horváth Ottó és Horváthné Császár Erzsébet csont-, fa- és tojásfaragó kézművesházát Zalabaksán, Csuti Tibor fazekasbirodalmát Zalaegerszegen, valamint Czibor Imre fazekas műhelyét Alsópáhokon. Az ökoturisztikai túra térképére olyan népművészek, kézművesek kerülhettek fel, akik látogatható műhelyben, alkotóházban tudják bemutatni nívós munkáikat, s fogadni az érkező vendégeket.

Csuti Tibor Népi Iparművész, a Népművészet Ifjú Mestere (középen) műhelye a túraútvonal egyik állomása lesz. Képünkön a projektben dolgozó Prokné Tirner Gyöngyi és Zlatko Jambrušić társaságában Fotó: Pezzetta Umberto

Az új turisztikai attrakció hazai szárnya jövő év második felére bontakozhat ki, amikorra már az élményt aládúcoló és kínáló tájékoztató kiadványok, térképek és filmek is elkészülnek. Ugyancsak jövőre esedékes a horvát útvonal bemutatása.

A tanulmányi kirándulás résztvevőit a zalaegerszegi infoponton, a Gébárti Kézművesek Házában értük utol. A többségében horvát ajkú vendégek az érintett önkormányzatokat, civil és turisztikai szervezeteket, s természetesen a kézműves szakmát képviselték. A Kapronca mellől érkezett Zlatko Jambrušić például a gyertyakészítőket.

- Nagyon tetszettek a megtekintett műhelyek, legfőképpen a lenti kosárfonó hölgy teljesítménye előtt emelnék kalapot, hiszen nálunk a vesszőfonás kemény férfimunkának számít – ad bepillantást tapasztalataiba a tradicionális gyertyaöntéssel foglalkozó férfi, akinek műhelye a horvát oldalon szintén egy pontja lesz a túraútvonalnak.

A Zala Megyei Népművészeti Egyesület hosszú évek óta ápol horvát kapcsolatokat.

- A természetes anyagokat felhasználó kézművesség szerves része az ökokultúrának, aminek jelentőségét világszerte egyre többre becsülik – mondja Skrabut Éva, a ZMNE elnöke. – Muraköz és Kapronca vidéke népi kultúrája közös gyökerű a miénkkel. A közös nyelvet a kézzel való alkotás szenvedélye, s az ebből fakadó, természetközeli gondolkodásmód és világlátás adja. Ezek az emberek ősi népi praktikákat ápolnak és tartanak fenn, közel élnek az anyaföldhöz, s ez igen szoros kapocs. A kézműves mozgalom már másfél évtizede fáradozik azon, hogy a népművészetet bekapcsolja a gazdasági élet, a turizmus, a vidékfejlesztés vérkeringésébe, hogy a mesterek meg is tudjanak élni a kezük munkájából. Ennek jegyében szorgalmazzuk és segítjük a látogatható műhelygalériák kialakítását, amelyek olyan új utakat nyitnak meg, mint a most formálódó együttműködés.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában