Felújítás

2017.11.14. 15:46

Felújították az Inkey-sírboltot Iharoson

Az önkormányzat saját forrásból újíttatta fel a zalai megyehatárhoz közeli somogyi település egykori birtokosa, az Inkey-család sírboltját.

Horváth-Balogh Attila

Horváth Győző polgármester a felújított sírboltot mutatja Fotó: Horváth-Balogh Attila

Inkey János 1726–tól 1733-ig volt a község földesura és ettől kezdve 1948-ig Iharos az Inkey-család birtoka volt. A két évszázad alatt a család tagjai meghatározó szerepet játszottak a község életében, ezért tartotta fontosnak az önkormányzat a Gyümölcsoltó Boldogasszony római katolikus templom altemplomában lévő Inkey-sírbolt felújítását.

Horváth Győző polgármester a felújított sírboltot mutatja Fotó: Horváth-Balogh Attila

– A katolikus templom 1823 és 25 között épült, azóta egészen az 1940-es évekig ide temetkeztek az Inkey-család leszármazottai – bocsátotta előre Horváth Győző, Iharos polgármestere. – Megemlíteném közülük báró Inkey Istvánnét, született Eötvös Jolántát, Eötvös József egykori kultuszminiszter lányát, aki 1866-ban kötött házasságot Inkey Istvánnal. Jolánta ekkor került Iharosba, ahol apja, a kultuszminiszter is többször járt. Édesanyja, báró Eötvös Józsefné is ide költözött, miután megözvegyült. De itt van annak az Inkey Lajosnak is a nyughelye, aki a ma már nem létező, az államosítás után sajnálatos módon felrobbantott iharosi kastélyt építtette.

A fedlapokról kiderül, hogy az Inkeyek házasságkötéseik révén kapcsolatba kerültek más főúri családokkal, például a Zichyekkel és az Apponyiakkal is.

– Az utolsó bárónk báró palini Inkey Pál volt, a térség akkori országgyűlési képviselője, az ő életében érte el a legnagyobb fejlettséget az Inkeyek iharosi uradalma – folytatta a polgármester.

Horváth Győzőtől azt is megtudtuk: 25-30 Inkey-leszármazott csontmaradványait rejti a sírbolt, melynek felújítását (a vakolatjavítást és a festést) az önkormányzat az idén végeztette el. A falak szigetelésére később, pénzügyi források függvényében kerülhet sor.

– A mostani munkálatokkal azt sikerült elérnünk, hogy bemutathatóvá, látogathatóvá vált az Inkey-sírbolt, s a korábbi méltatlan körülményeket rendeztük – jelezte a településvezető.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában