Rendhagyó tanóra

2017.11.28. 13:00

A fogápolásról játékosan

Jól kezdődött a hét a Liszt-iskola másodikos tanulóinak. Az első órán tanárostól, diákostól mind a két osztály egy énekszobába fészkelte be magát, sőt, a suli védőnője is velük tartott.

Fincza Zsuzsa

A helyes fogápolással ismerkedtek a diákok dr. Belléncs László fogorvos és Kóta Erika dentálhigiénikus segítségével Fotó: Pezzetta

Dr. Belléncs László fogorvos Kóta Erika dentálhigiénikus segítségével eredetileg csak a fránya fognyűvő manókat kívánta megidézni, de sajna a technika ördöge is betette a lábát a terembe, okozott egy mókás kis hangzavart, de sebaj, ettől még emlékezetesebbé vált a rendkívüli tanóra. Lefogadom, egy darabig a csukló hangszórókról is a fogmosás fontossága jut majd a gyerkőcök eszébe.

A helyes fogápolással ismerkedtek a diákok dr. Belléncs László fogorvos és Kóta Erika dentálhigiénikus segítségével Fotó: Pezzetta

Az időzítés amúgy nem volt véletlen, hiszen a november már régóta fogászati hónap, amikor nemcsak a szakorvosok, hanem a gyermekintézmények is több figyelmet fordítanak a helyes fogápolás oktatására.

- A 2. a-val énekóránk lenne, de nem sajnálom ezt a negyvenöt percet, hiszen az éneklésben, a hangképzésben nagy szerepe van az ép fogazatnak, a szájhigiéniának – jegyezte meg Kövécs Edit énektanár.

A 2. b az erkölcstan helyett kapott a fogakkal kapcsolatos elvárásokból kiképzést, s milyen szerencse, hogy ott voltak, hiszen végül Simon Adrienn tanárnőnek sikerült megoldania a technikai malőrt, keresett a rossz helyett egy használható hangszórót.

- Az iskola egészségügyi programja keretében a korosztályoknak megfelelően számos preventív akciót szervezünk, ezek közé tartozik a helyes fogápolás elsajátíttatása is. Erre már másodikban sort kerítünk, hiszen a megelőzést jobb minél előbb elkezdeni, s ekkorra már a gyerekek is elég nagyok ahhoz, hogy felfogják a jelentőségét – fogalmazott Kovács Tamásné védőnő. – Az idei különleges alkalom, dr. Belléncs László fogorvos és teamje vállalta, hogy a „Mi a Manó?!” című animációs és kreatív programjuk segítségével maradandó élményt okozva erősítenek rá a helyes fogápolás fontosságára, s vezetik be tanulóinkat a fogorvosi rendelők világába.

- „Mi a manó?!” néven egy komplex fogászati felvilágosító csomagot igyekeztünk készíteni, ami úgy néz ki, hogy sikerült, hiszen már több iskolában, óvodában teszteltük. Mindenhol sikert arattunk vele, a gyerkőcök mindenesetre nagyon élvezték. A lényege, hogy a hasznos és közérthető információkat életkornak megfelelő játékos formában közvetítjük – magyarázta dr. Belléncs László fogorvos, az alkotó közösség vezetője. – A közös nevező a nyolc részből álló, egymásra épülő képsorozat, valamint visszatérő szereplőként a jóságos fogkefe, amely a játékmester feladatkörben minden részben megjelenik.

A gyerekek szemszögéből nézve mindez több izgalmas és mókás animációs filmet jelent, amelyben a plakátokról ismert „fognyűvő manók” komiszkodnak, de naná, hogy alulmaradnak a fogorvossal és a szorgalmas fogkefe, fogkrém párossal vívott mindennapos csatában.

Amúgy a kreativitást sem kell sutba dobniuk, a pakknak ugyanis tartozéka egy szinte végtelen kifestési lehetőséget biztosító színező, különböző nehézségi fokozatban összeállított kirakójáték és egy hangos mesekönyv is. Az ideális persze az lenne, ha a komplex felvilágosító csomag oktatási segédanyagként az óvodákban és általános iskolákban rendelkezésre állna, jelentősen megkönnyítve az egészségügyi dolgozók és a pedagógusok munkáját. Az alkotók is erre törekednek.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában