Bolyai hét

2017.10.18. 07:00

A világ sokszínűségével ismerkedtek a Bolyaisok

Érdekes kémiai kísérletek, bábelőadás, motorépítés és múzeumlátogatás is színesíti a Bolyai-tagintézmény diáknapjait a hét folyamán.

Szabó Zsófia

Fotó: Szakony Attila

Közel negyedszázada rendezik meg évente a Bolyai hetet az intézményben. Az iskola 1992-ben vette fel a matematikus Bolyai János nevét.

– A programsorozat a tradícióknak megfelelően a múlt heti matematikaversennyel kezdődött – ismertette Tulman Géza, a Bolyai-tagintézmény vezetője.

– Több száz gyermek vett részt az idei megmérettetésen, csakúgy, mint azokon az eseményeken, amelyeket a hét keretében rendezünk. A programsorozat célja változatlan: a világ sokszínűségét szeretnénk megmutatni a gyerekeknek, testközeli élmények révén. Ehhez különböző tudományágakat hívunk segítségül az egészségtől a művészeteken át a sportokig, vagy a reál és humán témakörökig – hangsúlyozta Tulman Géza.

Fotós: Szakony Attila

Ahogy azt is: a gyerekek nemcsak szemlélői, hanem aktív részesei a programoknak. Talárba is bújhattak, ám állatok chipeléséről szintén hallhattak érdekes információkat a tanulók. Motorépítő is látogat majd a gyerekekhez, akik közül sokakat keddi ottjártunkkor a kémia csodái nyűgöztek le. A nyolcadik osztályosok otthon is elvégezhető kísérleteket mutattak be a kisebb társaiknak. Az apróságok szájtátva nézték a víz alatt sem nedvesedő gumimacit, az üvegbe varázsolt tojást...

– Ilyen érdekességeket sohasem láttam – mondta szájtátva Stenczinger Jázmin. – Már eddig is sok élményben volt részünk, de azért várom ám még azt is, hogy mehessünk a múzeumba – így a negyedikes leányzó.

A Bolyai hét jövő kedden, a HSMK-ban tartandó jubileumi ünnepséggel zárul.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában