Helyismeret

2017.10.24. 08:00

A templom titkaival ismerkedhettek meg a csesztregi kincskeresők

Kincskeresés Csesztregföldén címmel új helytörténeti-honismereti sorozatot indított útjára a Falubarát Egyesület. A nyitó rendezvényen a helyi templom titkaival ismerkedhettek az érdeklődők.

Gyuricza Ferenc

Fülöpné Bánfi Judit hitoktató az oltárképen is ábrázolt Szent Mór nevét viselő csesztregi templomban

Fotó: Gyuricza Ferenc

A tervezett sorozat elindításának és létrejöttének ötletéről Óbíróné Balás Zsuzsanna, az egyesület tagja beszélt.

Mint mondotta, az szoros összefüggésben van a helyi értéktárral, hiszen abba is olyan értékkel és minőséggel rendelkező dolog kerülhet, amit éppen a település lakói minősítenek annak. Ezt az elismerést Csesztregen elsőként az Árpád-kori plébániatemplom kapta meg.

– Idejárunk hétről hétre, de mégis milyen keveset tudunk a történetéről, a freskókról és a berendezésről – emelte ki a helytörténeti sorozat indítását indokló köszöntő beszédében Óbíróné Balás Zsuzsanna.

Fülöpné Bánfi Judit hitoktató az oltárképen is ábrázolt Szent Mór nevét viselő csesztregi templomban
Fotós: Gyuricza Ferenc

Magát az egyházi épületet, annak ikonográfiáját az egyesület tagja, Fülöpné Bánfi Judit hitoktató mutatta be az érdeklődők előtt, aki a szakdolgozatát is ebben a témában írta. Mint mondotta: a templom tornyán egykor kettős kereszt volt található, ez azt jelképezte, hogy Szent István rendelete alapján építették, vélhetően a XIII. század második felében.

A honismereti-helytörténeti rendezvény másik előadását dr. Zsupán Edina, az Országos Széchenyi Könyvtár munkatársa írta, aki a közelmúltban XVI-XVII. században keletkezett latin nyelvű karcolatokat észlelt a templom bejárata melletti falfelületen.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában