Felújítás

2017.10.27. 16:13

Meggátolják a zalakomári templom vizesedését

Hamarosan elkészülnek a szakemberek a Szentháromság templom külső rendbetételével, melynek során az épület közel két méter magasságban szellőző vakolatot kap.

Szabó Zsófia

A kivitelező munkatársai , Deér Zoltán és Horváth Gergő dolgoznak az épület részleges rendbetételén Fotó: A szerző

A templom mintegy tíz millió forintból megvalósuló részleges felújításra nagy szükség volt, ugyanis az 1700 –as évek közepén építették. Az időjárás szélsőségeinek is jócskán ki van téve a műemlék épület. Állagának romlását még inkább tetézte a felvizesedés.

- Mindez a templom belsejében is sokáig problémát jelentett – mondta dr. Háda László plébános. – Azonban mindezt a tavalyi év során – szintén támogatás révén – sikerült orvosolnunk a templom alászigetelésével. A jelen felújítás során a templom belső részében vakolatot pótoltunk és ki is festettük, restaurátor segítségét is igénybe véve a sérült részeket eredeti formájára helyreállíttattuk – összegezte az atya.

. Hozzátette: a főoltár képének helyrehozatala is elkelne. Azonban, soron következő feladat nem ez lesz a templom belterének felújításában: hanem a fűtés kiépítése, illetve a rossz állapotú sekrestye rendbetétele.

A kivitelező munkatársai , Deér Zoltán és Horváth Gergő dolgoznak az épület részleges rendbetételén Fotó: A szerző

- Jelenleg is folynak munkálatok, amik szintén sürgetőek voltak – folytatta dr. Háda László. – Az épület falai kívül vizesedtek. Két évtizeddel ezelőtt ugyan új vakolatot kapott a templom, azonban akkor az alászigetelésre nem került sor, így hosszútávon a felvizesedés nem szűnt meg teljesen. Úgynevezett szellőző, háromrétegű lélegző vakolatot kap a templom. Így a falak áteresztik majd a párát, s nem magukba szívják. Ezáltal szárad majd az épület – hangsúlyozta a plébános. Ahogy azt is: a renoválás során kültéri festésre nem futja a támogatási keretből, hiszen csak úgy lenne célszerű, ha az egész templomot egyszerre lehetne lefesteni. A templom bádogtetőjének cseréje szintén elkelne, ám ez is nagy beruházás lenne, amihez, a festéshez hasonlóan, állványzat kellene ezért a két munkálatot leggazdaságosabban egyszerre lenne célszerű kivitelezni – anyagi keret viszont egyelőre nincs rá.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában