Múltidéző

2017.10.29. 13:00

Így zajlott 1982-ben a Thúry György kereskedelmi szakközépiskola 125. évfordulója

A Zalai Hírlap archívumában ezúttal 1982-ből találtunk egy cikket a nagykanizsai Thúry György kereskedelmi szakközépiskola fennállásának 125. évfordulójáról. Idén 160 éves az intézmény, ezzel tisztelgünk az évforduló előtt.

Szabó Judit

1982 október 9

„NAGYKANIZSA Tegnap ünnepelte fennállásának 125. évfordulóját a nagykanizsai Thúry György kereskedelmi szakközépiskola, illetve kereskedelmi és vendéglátóipari szakmunkásképző iskola.

1989 június 21

A Hevesi Sándor Művelődési Központ színháztermében megtartott ünnepségen részt vett az iskola számos egykori tanulója, a jelenlegi tanulógárdája, a megye kereskedelmi és vendéglátóipari vezetői, a megye és a város politikai és társadalmi életének képviselői, köztük Karvalits Ferenc, a megyei pártbizottság titkára és Kádasi János, a Meszöv elnöke, a megyei párt végrehajtó bizottságának tagjai.

1981 június 18

 

A Himnusz és egy szavalat után az ünnepség résztvevőit Mayer Ferenc, az iskola igazgatója köszöntötte, majd Kiss Attila, a Belkereskedelmi Minisztérium főosztályvezetője mondott ünnepi beszédet.

1985 május 13

Vázolta az iskola eseményekben és eredményekben gazdag múltját, a megye és a város kereskedelmi, pénzügyi és újabban vendéglátóipari szakemberekkel történő ellátásában játszott szerepét, felhívta a figyelmet a haladó hagyományok megőrzésére, szocialista szellemű gazdagítására. Átadta Fülöp Ernőnek, aki 23 évig volt az iskola igazgatója és Ábrahám Józsefnének, az iskola gazdasági igazgatójának a Belkereskedelem Kiváló Dolgozója kitüntetést.

1982 október 9

(...) A nagykanizsai Thúry György Kereskedelmi Szakközépiskola az ország egyik legrégibb – ha nem a legrégibb – ilyen típusú iskolája: 125 éves.

1982 október 9

Vidéken mindenképpen az első. Közvetett bizonyíték alapján azonban feltételezhető, hogy itt kezdődött elsőként az országban a kereskedelmi szakképzés középfokon. Ez a közvetett bizonyíték nem más, mint egy per. Az 1830-ban, a fővárosban indult kereskedelmi iskolát perelték be a kanizsaiak, mivel az ő tankönyvüket használták az oktatásban.

1989 március 18

Valamilyen kereskedelmi jellegű képzés tehát már ekkor is volt Nagykanizsán. (Írásos bizonyítékok erre nincsenek. 1950 szilveszter éjszakáján ugyanis tűz pusztított az iskola épületében, s a lángok martalékává vált az iskola teljes iratanyaga is.)

1985 február 2

Az évforduló, amelyhez a mostani ünnepségek kötődnek, 1857-hez kapcsolódik, amikor a kanizsai izraelita hitközség két évfolyamos, magánjellegű iskolát alapított, s az intézet ebben a formában működött 35 évig.

1990 szeptember 19

A kereskedelmi iskola elnevezést 1872-ben vette fel. S még néhány történelmi dátum az iskola történetéből: 1889-től áttértek a három évfolyamos oktatásra. 1893: kibocsátották az intézet történetében az első érettségizőket. 1895: felsőkereskedelmi iskolai rangot kaptak. 1920: a három évfolyamú felsőkereskedelmi iskolát négy évfolyamúvá szervezték át. 1933: az iskolát az izraelita hitközségtől átvette Nagykanizsa megyei város. 1940: az iskola kereskedelmi középiskolává alakult.

1985 február 2

A második világháború az iskola fölött sem vonult el nyomtalanul. A tanítást 1944. október 26-án félbe kellett szakítani. Épületét katonai célokra használták, elpusztult az iskola felszerelése. De Nagykanizsa 1945. április elsejei felszabadulását követően a szovjet városparancsnokság kérésére április 16-án már megindult a tanítás: megfelelő épület hiányában az oktató munka a ferences rendház udvarán és folyosóin kezdődött meg, minden szükséges felszerelés és tankönyv nélkül. (Részlet a cikkből.)”

 

(Zalai Hírlap, 1982. október 9.)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában