Nemesek Ligete

2017.10.29. 14:58

Harminchat fa tiszteleg Iharoson a régi nemesi családok előtt

IHAROS – A magyar arisztokrácia előtt tisztelegve szombaton felavatták a Nemesek Ligetét a zalai megyehatár közelében lévő somogyi településen.

Horváth-Balogh Attila

Képünkön Dr. Szent-Miklóssy Ferenc, felseőceli Brányik Ottóné és Ottó, leuensterni Riedel Lóránt, Ugron Ákos helyettes államtitkár és Kőszegi Károly erdész, a SEFAG Zrt. Iharosi Erdészetének munkatársa épp egy ezüst cédrust ültet el Fotó: Horváth-Balogh Attila

Az Inkey-kastélyparkban nemesi családok leszármazottai ültették el a Nemesek Ligetét alkotó 36 lombos és örökzöld csemetét. A szó szerint nemes kezdeményezés az önkormányzat, a SEFAG Zrt. Iharosi Erdészete és a Magyar Történelmi Családok Egyesülete együttműködésével valósult meg és az első eleme egy perspektivikus kapcsolatnak.

– A Nemesek Ligetének alapötlete a Magyar Történelmi Családok Egyesületének elnökétől, Riedel Lorándtól ered, aki párjával a közeli ágneslaki arborétumban nyaralt, amit az iharosi erdészet tart fenn – bocsátotta előre Horváth Győző, Iharos polgármestere. – A házaspár Füsi Balázzsal, az erdészet igazgatójával egyeztetett arról, hogy az arborétumba fákat telepítenének a régi magyar nemesi családok előtt tisztelegve. Egy arborétumra azonban szigorú előírások vonatkoznak, így ez nem volt egykönnyen kivitelezhető, ekkor került szóba az Inkey-kastély parkja. Annál is inkább, mert annak a megújítására már készült egy terv korábban – amit csak le kellett porolni. Ennek szellemében ültethetett el ma például tulipánfát, jegenyefenyőt, douglas-fenyőt a településünket felkereső 15 vendég, akik 12 nemesi család (például a br. palini Inkeyek, abánfalvy Ugronok, felseőceli Brányikok) leszármazottai.

Képünkön Dr. Szent-Miklóssy Ferenc, felseőceli Brányik Ottóné és Ottó, leuensterni Riedel Lóránt, Ugron Ákos helyettes államtitkár és Kőszegi Tamás erdész, a SEFAG Zrt. Iharosi Erdészetének munkatársa épp egy ezüst cédrust ültet el Fotó: Horváth-Balogh Attila

Az eseményhez kapcsolódó ünnepségen, illetve a faültetésen beszédet mondott Szászfalvi László, a térség országgyűlési képviselője és a Földművelésügyi Minisztérium mellett nemesi őseit is képviselő Ugron Ákos helyettes államtitkár. Mint azt utóbbi beszédében kiemelte: aki fát ültet, az tettre kész és a jövőben bízik.

– Aki fát ültet, az hisz abban, hogy ha egyszer visszatér a családunk ide, még láthatja: a fa él – jelentette ki. – Jó lesz megpihenni az árnyékában. Gyökerei a földből táplálkoznak, akárcsak mi, ágai pedig az ég, az Isten felé törnek – akárcsak mi. Nagyon remélem, hogy dédunokáink emlékezni fognak ránk, amikor ezekre a fákra néznek.

Riedel Loránd, a Magyar Történelmi Családok Egyesülete elnöke pedig beszédében arra utalt: a jövőben szeretnék szorosabbra fűzni kapcsolatukat Iharos önkormányzatával, mely a történelmi családok napja rendezvénysorozat visszatérő helyszíne lehet.

Édesapja, a korábbi elnök Riedel Lóránt kérdésünkre azt mondta: büszkék azokra a nemesi családokra, amelyek a kommunisták hatalomra kerülése után is itthon maradtak és nem távoztak külföldre. Előttük is tisztelegnek a Nemesek Ligetével.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában