Íjászat

2017.10.26. 16:46

Az íjász sport rejtelmeibe nyerhetnek betekintést Nagykanizsán

A testnevelés órák keretében néhány éve az íjászat rejtelmeibe is betekintést nyerhetnek a diákok a Thúry szakképző iskolában.

Benedek Bálint

Fotó: Gergely Szilárd

A Kanizsa Íjász Egyesület és az intézmény kapcsolata már évek óta gyümölcsöző. Kezdetben háromévszakos kupákat szerveztek iskolák között, ám a legtöbb tanuló rendszerint a Thúryból jelentkezett a viadalokra.


A Thúry-szakképző iskola diákjai imádják, hogy testnevelés órán az íjászatot is kipróbálhatják. Reizner Kitti (elöl) rendszeresen indul az intézmény saját szervezésű versenyein Fotó: Gergely Szilárd

- Jó volt látni, hogy a fiatalok ennyire lelkesen szerepeltek, s olykor 60 fő felett regisztráltak az alkalmakra – mesélte Németh Gábor, a Kanizsa Íjász Egyesület elnöke. – A rutinosabbakon kívül érkeztek még kezdők, akik alig várták, hogy kipróbálhassák a sportágat. Azonban némi tudással ők is rendelkeztek, ami a pedagógusok kivételes áldozatvállalásának köszönhető, hiszen felkészítették a diákokat. Elméleti tudással is felvértezték őket, ami lendületet, s ami a legfontosabb, sikerélményt jelentett számukra.

A Thúry szakképző iskola két testnevelője, Barbalics László és Gerlinger Sándor felismerték, hogy a gyerekek számára új impulzusokat jelenthet a sportág. Harmadik éve a testnevelés órák keretében gyakran kerül elő az íj valamint a nyílvessző, melynek helyes, biztonságos használatán túl élményeket is kapnak a fiatalok.

- A koncentráció, a higgadtság és az izomerő éppúgy fejlődik, mint a kitartás, ami valljuk be, a mai fiatalokra különösen ráfér – fogalmazott a két tanár. – Hosszú folyamat, míg a gyerek megtanulja a helyes tartást, a jó célzást és a pontos lövést, de az eddigi tapasztalatok azt mutatják érdemes foglalkozni a diákokkal. Hiába egyéni sport, az iskola falain belül csapatépítő szerepe van, hiszen a diákok sokkal jobban odafigyelnek egymásra, javítják, vagy épp segítik egymás mozdulatait.

Fotó: Gergely Szilárd

Németh Gábor hozzátette, hogy az eszközök jó részét kölcsönbe kapta az intézmény, az iskolával most azon dolgoznak, hogy olyan pályázatokon vegyenek részt, melyek segítségével saját felszereléshez juthatnak.

A Thúry Szakképző Iskola az idén ünnepli fennállásának 160. évfordulóját, ebből az alkalomból pénteken 11 órakor tradicionális íjász versenyt tartanak, melyre előzetesen közel húsz csapat nevezett.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában