Felvilágosítás

2017.09.29. 09:30

Ne szemérmeskedjünk, ha a szexualitásról beszélgetünk a gyerekkel

Szex, fogamzásgátlás, abortusz. Az első téma minden kamaszt érdekel. Ezzel nincs is semmi gond, feltéve, hogy a másik kettőről is tájékozódnak a fiatalok.

Horváth- Balogh Attila

dr. Némethné dr. Ignácz Andrea (balról) és Heizlerné Horváth Mária (jobbról) a magzat fejlődését bemutató demonstrációs eszközt mutat Riersch Melittának és Hajdu Zsófiának

Fotó: Szakony Attila

Vagy – ez a legoptimálisabb – tájékoztatják őket a felnőttek. Persze, van, amikor nem. Ilyenkor akad példa rá gyakran, hogy az információ nem szakszerű, mert a kortárs „tanácsadók” nincsenek a tudás birtokában.

 

Egy biztos: kölcsönös nyitottság kell a kényes témához. A nagykanizsai dr. Mező Ferenc Gimnázium hál’ istennek, e téren „rendben van”, ennek köszönhetően beszélgethetett a 11. és 12. évfolyamos diákokkal szexről, fogamzásgátlásról, abortuszról a fogamzásgátlás világnapja alkalmából ma dr. Némethné dr. Ignácz Andrea gyógyszerész és Heizlerné Horváth Mária, a családvédelmi szolgálat védőnője.

– Úgy látom, ha egy fiatal képben is van e kényes dolgokat illetően, korántsem biztos, hogy az ismeretei fedik a valóságot – bocsátotta előre dr. Némethné dr. Ignácz Andrea. – Sajnos, egyfajta álszemérem lengi körül ezeket a fontos dolgokat, ezért gyakran egymástól, vagy az internetről szerzitek be az információkat. – Amikor mi voltunk fiatalok, egy ma már sajnos, nem élő szexológus, dr. Veres Pál válaszolt a fiatalokat érdeklő kérdésekre nagyon kellemes, tréfás stílusban. Egy helyütt például így fogalmazott: A bugyi nem fogalmazásgátló eszköz – folytatta dr. Némethné dr. Ignácz Andrea. – Ma ez úgy érzem, hiányzik, pedig nagy szükség lenne az ifjúság szexuális felvilágosítására. Ezért vagyunk ma itt.

dr. Némethné dr. Ignácz Andrea (balról) és Heizlerné Horváth Mária (jobbról) a magzat fejlődését bemutató demonstrációs eszközt mutat Riersch Melittának és Hajdu Zsófiának

Fotós: Szakony Attila

Előadása során a gyógyszerész többek közt a fogamzásgátlás modern módszereire irányította rá a gyerekek figyelmét, kiemelve: a fogamzásgátló készítmények alkalmazása nem nélkülözheti az orvosi felügyeletet, hiszen ezeket személyre szabottan kell és lehet csak alkalmazni, ráadásul mint minden gyógyszerkészítménynek, bizony, ezeknek is lehet mellék-, illetve más gyógyszerekkel kölcsönhatásuk. A legsúlyosabb ilyen következmény a mélyvénás trombózis – megéri komolyan venni a kérdést.

Heizlerné Horváth Mária, a családvédelmi szolgálat védőnője pedig arról beszélt, amikor a fogamzásgátlás nem járt sikerrel és bekövetkezett a nem kívánt terhesség.

– Nagykanizsán évente, átlagosan 35-40 fiatalkorú kéri a terhességmegszakítást, ami az elmúlt időszak tükrében stagnálást jelent – mondta a fiataloknak. – Pedig a beavatkozás a fiatalkorúak számára hordoz némi rizikót is magában, hiszen előfordulhat, hogy valakinek emiatt nem lehet később gyermeke. Sajnos, amikor valaki egy évben kétszer, vagy még többször eljön hozzám a terhességmegszakítás kérésével, ez a veszély reális.

A 11. évfolyamos Molnár Viktória kérdésünkre elárulta: szüleivel, már több alkalommal beszélgetett a szexualitás kérdésköréről, először nyolcadikban. Sajnos azonban, ő ma még kivétel...

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában