Energetika

2017.09.23. 10:00

Jelentős fejlesztések a Nagykanizsai Szakképzési Centrum tagintézményeiben

Jelentős energetikai fejlesztések valósulnak (illetve részben már valósultak) meg a Nagykanizsai Szakképzési Centrum 3 tagintézményében.

Horváth-Balogh Attila

A Cserháti-kollégium külső hőszigetelése most is folyik Fotó: Szakony Attila

Mint azt Bene Csabától, a Nagykanizsai Szakképzési Centrum főigazgatójától megtudtuk: a beruházások 260 millió forint összértékben valósulnak meg és az érintett intézmények működtetése kapcsán a remények szerint jelentős energiaköltség-megtakarítást eredményeznek a jövőben.

Bene Csaba főigazgató Fotó: Szakony Attila

- Az energetikai fejlesztések mindhárom tagintézményünket érintik – bocsátotta előre a főigazgató. – Volt egy napelemes pályázatunk, a nyertes projekt keretében napelemeket helyeztünk el a Thury és a Zsigmondy tagintézményeken. A napelemek telepítése befejeződött, most már a bekötések folynak, ez a beruházás 140 millió forint értékű. A másik fejlesztésünk a Cserháti tagintézmény kollégiumát érinti, ahol 120 milliós beruházásról beszélhetünk. Itt a kollégium komplett energetikai korszerűsítése zajlik.

A Cserháti-kollégium külső hőszigetelése most is folyik Fotó: Szakony Attila

Bene Csaba jelezte: a belső munkálatokat már a nyári tanítási szünetben elvégezték a szakemberek, melyek keretében sor került a nyílászárók cseréjére is. Hőszigetelő nyílászárókat építettek be, ami jelentősen javít az épület hőháztartásán. Csakúgy, mint a külső hőszigetelés, ami viszont most kerül fel a falakra. Természetesen, utóbbiak ehhez igazodóan új vakolatot és színezést is kapnak.

- A szakemberek elvégezték a lapostető szigetelését is – folytatta Bene Csaba. – A későbbiekben erre, illetve az iskola tetejére is szeretnénk napelemeket felszerelni, melyhez részben országgyűlési, részben miniszterelnöki döntés biztosít forrásokat.

Azt is megtudtuk a főigazgatótól: a napelemek villamos energiát termelnek majd, amit betáplálnak a rendszerbe. E mennyiséget a szolgáltató elszámolja és jóváírja majd az áramszámlában – a remények szerint az első elszámolási időszak végén igencsak kedvezően alakul majd az egyenleg.

- A nyári tanítási szünetekben töltődnek a legjobban a napelemek, hiszen a fogyasztás akkor minimális, viszont a napsütéses órák száma magas – jelezte Bene Csaba. – Az ebben az időszakban „összegyűlt” villamos energiát, pontosabban annak ellenértékét pedig ősztől a következő év tavaszának végéig használjuk fel, amikor az iskolákban nagyüzem van...

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában