Chili

2017.09.12. 15:30

A kanizsai a legerősebb

A nagykanizsai származású chilitermesztő, Szatmári Gergely a Solymári Chilifesztiválon három kiváló helyezést is elért szószaival.

Horváth-Balogh Attila

Szatmári Gergely a díjkiosztón a főszervezővel, Marlok Bélával

Szatmári Gergely munkájáról és szenvedélyéről február 16-ai lapszámunkban számoltunk be. Az online marketingszakemberként most a fővárosban dolgozó fiatalember csaknem 30-féle chilipaprikát termeszt, ezeket ledarálja és ezek felhasználásával keveri ki méregerős szószait, melyekkel most élete legnagyobb sikerét érte el a fesztiválon.

– A Solymári Chilifesztiválon idén 3 kategóriában lehetett indulni: extra csípős, gyümölcsös és barbecue chiliszószok kategóriájában – bocsátotta előre Szatmári Gergely. – A főkategóriában 1., a barbecue-ban 2., a gyümölcsös kategóriában pedig szintén 2. helyezett lettek az adott csoport jellegzetességeit mutató szószaim. A gyümölcsös kategóriában (ez talán ami kevésbé ismert) málnalekvárhoz kevertem kevés chilit, ami ebből fakadóan nem véletlenül kapta a „Maci a málnásban” nevet. A maci a chili barna színére utal, így jött össze ez a fantázianév. Mindezen túl tettem bele egy kis őszibarack-kompótot és levet is, ami különlegesen selymessé varázsolta a szószt. Továbbá kevéske füstaromát, hogy húsok mellé is fogyasztható legyen.

Szatmári Gergely a díjkiosztón a főszervezővel, Marlok Bélával

Joggal merül fel a kérdés, hogy vajon mi, magyarok, mennyire bírjuk a csípős ízt?

– Az a tapasztalatom, hogy egyre jobban, az emberek keresik a legerősebb chilivonalat, ha tízes skálán kellene meghatározni, hogy mennyire, akkor azt mondanám, hogy ez 7-es értékkel jellemezhető – árulta el Gergő. – Érdekes, hogy minél keletebbre megyünk (Törökország, India), annál jobban kedvelik a csípősséget. De például Németországban nincs kultúrája a chilinek… Angliában viszont megint van, ott inkább a kézműves vonalat kedvelik.

Gergő azt is elárulta: a világban ezerféle chili-változat is létezik, a lehetőségek tárháza tehát végtelen.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában